Thursday, 5 January 2012

Eating Habits.

Alhamdulillah, PERMAI 2011 @ Perhimpunan Mahasiswa Islam Malaysia di Indonesia telahpun berjalan dengan jayanya dan menutup tirai pada 26 Disember yang lepas. [skema]

Tapi, tak nak lah cakap pasal program tuh...( bila ada masa sesuai, insyaAllah...)
Nak cakap pasal eating habits atau cara pemakanan yang ada lah gak kaitan dengan PERMAI sebab kami peserta telah diberikan makanan yang seriously banyak!

6 meals for each day! (yay?)

Breakfast - Nasi goreng, nasi uduk & roti + strawberry/pineapple jam + tea
Lunch & dinner - Nasi + Ayam + sayur + telur + kerupuk udang
Morning/Evening tea & Supper - Kuih Muih + tea/coffee

Heaven~
That is what some people might say...
But i prefer to call it as GEMUK LAH!

Not blaming the PERMAI committees for providing us such a wonderful food of course...
Boleh je nak skip from eating...
But ada orang tu hah makan macam ape... Sape lah kan?


Not me!

Tak tau lah kenapa dan macamne, punye lah power tahap teta perut nih sampai boleh je makan semua food tuh...
Tak kenyang plak after that...Astaghfirullah!

Anonymous: ish2..tak bace doa makan la tue...
Bace2...hmmm..

Anonymous: Tgk badan la kot...
Erk?! (-_-;)

Anonymous: Bella kot...! (dengan nada SEMANGAT, muka ANNOYING...)
ok...itu...


dah banyak kali saya dengar...=) (senyum fake, dalam hati mcm nak nangis)

"And eat and drink, but waste not in extravagance, certainly He (Allah) likes not those who waste in extravagance."
(7:31)

Sobs...

Selalu je dengar ayat Allah kat atas ni, tapi nak buatnye payah bebeno...
Tapi, saya dah tekad!

Maka dengan itu, salah satu azam 2012 adalah:

KURANGKAN MAKAN!

Ikut quran dan sunnah, bukan dalam bab dakwah dan tarbiyyah je...
Tapi menyeluruh...termasuklah bab makan..
So, here i list out cara pemakanan mengikut our beloved Prophet Muhammad SAW. [ Pengakuan: saya copy paste and edit2 orang punye je nih.. =P]

(1) Never Criticise Any Food

" Euu..tak suke la durian. Busuk!" (Note: Ok, personally i will never say that cuz i love durian soo much!)

"The Prophet (PBUH) never criticised any food (he was invited to) but he used to eat it if he liked the food, and leave it if he disliked it."
- Sahih Bukhari
(2) Supplication Before Each Meal

"O Allah! Bless the food You have bestowed upon us and protect us from the torment of hell. In the name of Allah we start."
- An-Nasa'i

(3) Supplication After Each Meal

"Praise be to Allah the One Who gave us the food and the drinks. Praise be to Him Who made us Muslims."
- Tirmidhi & Abu Dawud

(4) Eating Less

"Nothing is worse than a person who fills his stomach. It should be enough for the son of Adam to have a few bites to satisfy his hunger. If he wishes more, it should be: One-third for his food, one-third for his liquids, and one-third for his breath."
- Tirmidhi & Ibn Majah

(5) Moderation

"O children of Adam! Wear your beautiful apparel at every time and place of prayer; eat and drink, but waste not by excess. For Allah loves not the wasters."
- The Holy Quran, 7:31 

(6) Sharing

"He is not a believer who eats to his fill but his neighbour goes without food."
- Sahih Bukhari

(7) Eating Together

"Eat together and not separately, for the blessing is associated with the company."
- Ibn Majah

Tapi jgnlah plak nak gune hadis ni utk makan dengan gf/bf plak...

 The conclusion is... jomlah kite perbaiki diri dan menjalani hidup berpandukan quran dan sunnah.

"Sesungguhnya telah ada pada (diri) Rasulullah itu suri (contoh) teladan yang baik bagimu (yaitu) bagi orang yang mengharap (rahmat) Allah dan (kedatangan) hari kiamat dan dia banyak menyebut Allah".
(Surah Al-Ahzab, 21)
Wallahualam.

References: (terkena penangan minor thesis punye pasal...)
1. http://islamqa.info/en/ref/6503
2. http://www.inter-islam.org/Lifestyle/diet.htm
3. http://sps.nus.edu.sg/~dewihart/muslim%20eating%20habits.htm


p.s. Alhamdulillah, level yang paling susah dalam ujian last sem ni @ SOOCA (jgn tanye singkatan bg ap, sbb saya pun x tau but all i can say it's an oral test) telah berjaya diharungi...
Semoga saya tidak menjadi hamba seperti di dalam ayat ini:

"And when some hurt touches man, he cries to his Lord (Allah Alone), turning to Him in repentance, but when He bestows a favour upon him from Himself, he forgets that for which he cried for before, and he sets up rivals to Allah, in order to mislead others from His Path. Say: "Take pleasure in your disbelief for a while: surely, you are (one) of the dwellers of the Fire!" (Surah Az-Zumar, 39:8)

p.s.2 - ad project nk buat = button bridesmaid for my friends' (D&H) wedding on 25th February insyaAllah. =) Semangat kot kami2 nih...hehehe~
Ni contoh die~


.:Saksikan Bahawa Aku Seorang Muslim:.

3 comments:

syuhadah said...

time-time exam lagi teruk eating habits saya..wawawa..korg g permai, i balik malaysia..ha,xsempat lapar..wawawa..

p/s : cant wait for the button bridesmaid..put some pink, it will be awesome dear..hehe..

duha said...

bella yg wat button badge tu ke? cantiknyer~

hoho..

Bella Billa said...

sue- cuak gak nih, dh nk blek mesia..huhu..

pink aje maneh~

duha- huhu..no lar, tuh cnth je..after xm baru buat..tp cute cn badge tuh...
du nk badge bride ke? hahahaha.. eh, slh..hihihihi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails