Friday, 25 December 2009

Alhamdulillah...

Praise be upon Him...
Najwa has been discharged from the hospital..
Selepas 4 malam ditahan di wad atas sebab demam panas..

Thx to those yg mendoakan...=)


.:When Heart Does the Talking:.

Tuesday, 22 December 2009

Bertahanlah sayang...

Air mataku deras mengalir...
Hati ini pada mulanya menyalahi mereka...

Kalau jaga baik-baik, takkan jadi camni..

Tapi segera aku beristighfar...
Syaitan sengaja menghunus kata 'kalau'...

Ini adalah takdir...
Ini adalah ujian buat kami..
Aku terima Ya Allah..

Najwa warded demam panas. Mlm ni third night dia n Kak Liza (Najwa's ibu) tido UH (University Hospital).

This text messages were sent to me by my dad at 11:20pm (waktu Malaysia)



Pada detik ini, air mataku masih tak dapat aku tahan...
Aku redha ya Allah..

Namun tak dapat aku bendung perasaan ini...
Kasihannya aku pada Najwa..

Tak dapat aku bayangkan keadaannya..
Sedangkan kita yang dewasa akan terasa betapa sakitnya waktu demam, apatah dia yang baru umurnya setahun?


Kau kurangkanlah kesakitan yang dia hadapi ya Allah..
Kau berikan kesihatan kepadanya ya Rabb..

Najwa...
Bertahan ye sayang..
Im sorry for not being next to you...
to support you...
I'll pray for you in every moment...
Please get well sayang...
You know how much we love you...

It is so painful thinking of the fact that i can't do anything except for praying for her healthness...
I really wanna go back to meet her!!!


Mama, Ayah...please take me home...

.:When Heart Does the Talking:.

New Year of Hijriah

At that time, I was eating...
And my friend was surfing the internet..
in the living room..

At the same time, a song was played from my laptop..

" What song is this huh? From which drama? " My friend started to wonder about the song...

Surprisingly, in just a few secs, i answered " Bo Go Ship Da from Stairways to Heaven"

I'm superb!!

NOT!

This thought suddenly came through my mind, and I told her " Isn't that nice if I could answer in the same speed of Quran, from which surah it comes from, which verses and so on?"

Astaghfirullah...
When come to think about it...
Lots of my memory in the brain is used to memorize the stuff that are not necessary!!
Korean songs, Korean dramas' scenes etc. ( well, actually, not limited to Korean , but these are the major ones to be truth...)

****************

It's a new year of Hijriah...
I want to be a new Nabilah...
I mean, not that i'm going for a plastic surgery to make a new face of Nabilah...=P
But, i wanna be a new better Nabilah...

Light up new spirits...
Bring up new visions...

I wanna give a BIG presents to my parents. Only Allah know what are they...

These are not just a simple sayings, its guided with strategies and willings.
InsyaAllah..

p.s. i noticed that i posted a lot lately..well, L.I.C.~ =)

.:When Heart Does the Talking:.

Wednesday, 16 December 2009

Happy 1st Birthday!!

Najwa Si Comel =)


Najwa dengan atuk kesayangannya

Tak terasa pun...
Dah setahun dah Najwa...
Dah besar dah dia..huhu

Few days ago, saya ada skype dengan Najwa.. (x boleh blah..haha.. tp btul la!)
Rambut dia dah lebat sikit...Nampak sikit macam perempuan..
Kalau tak dulu mesti orang tanya jantina, lelaki ke perempuan..huhu

Tak abis-abis dengan puting die..gigi jongang kang...

Walaupun masih tak pandai jalan, dan tak banyak cakap..
Tapi gelagat dia..
eeee...rasa macam nak gigit2...geram sebab comel sangat..hehe
Nape comel sangat Najwa??!!!
Tp tulah..
x leh salahkan die la kan..kalau dah ad genetik comel..hahaha

Time skype, mula lah die tnjuk aksi-aksinya..
Najwa dah pandai menari..haha.. (Ntah sape la ajar..)
Dah pandai salam, dah pandai doa.. Comel...

Menari gaya Najwa: tangan pusing2..haha


Bila saya cakap " Babab najwa!"
Dia pukul laptop..hehe

Dia siap buka sendiri tilam die untuk tido konon2nya..tp gimik je tu..huhu

nak buat2 tido, tapi baring atas lantai, bukannya tilam tu...

Tak sabarnye nak balik umah!!!
(Tapi lambat agi...bln 8..sob3)

Najwa, be a good girl ok.. ( bajet die bace blog nih =P)

*Miss-My-Family Mode*


.:When Heart Does the Talking:.

Sunday, 13 December 2009

Puding Caramel Lapis Coklat


Mesti pelik, apsal tetibe ad resepi lak dalam blog nih..
hehe..
Ni hobi baru~
Kumpul resepi yang yummy2!
Yela..umur pun dah 20..
Kejap je agi dah nak kawen..(oopppss! =P)
Mestilah nak kene pandai masak kan..hehehehe (sengih malu2)

Puding nih orang dh buat dua kali dah..
Serius sedap...haha.. ni dikire puji sendiri ke? ahaks
Nway, resepi ni dipetik dari blog Kak Hasue.. Thx 4 dis delicious recipe!

Here we go...

Bahan A:
- 1 tin susu cair ( kt jatos ad, kt griya xde)
- 5 Tbsp gula
- 3 biji telur
- 1 tsp esen vanilla

Bahan B:
- 1 tin susu cair
- 5 Tbsp gula
- 3 biji telur
- 4 Tbsp serbuk koko

Bahan C:
- 3 Tbsp gula ( hanguskan dan campur dengan 6 Tbsp air)

Cara-cara:
1. Kacau bahan A dan B dalam bekas berasingan, tapis.
2. Panaskan periuk kukus, masuk gula hangus dalam loyang.
3. Masukkan 3/4 cawan bahan A dalam loyang dan kukus 5 minit @ hingga masak. ( Orang buat hari tu, 5 minit die lum cukup masak..juz agak2 dh pejal2 tu, dh masak la..)
4. Tuang sukatan yang sama bahan B, ulang step 3 dan 4 berselang-seli. ( Yang 2nd time org buat puding nih, malas nak layer2.. juz buat 2 layer je, bwh putih atas coklat..x kisah..yg pnting rasanya=P)
5. Sejukkan dan terbalikkan dalam pinggan.. ( Sebab kan umah ni xde pinggan leper yang cukup lebar, kteorg amek langsung dlm loyang..huhu)

Selamat mencube!! =)

p.s. its better utk kurangkan gula..

.:When Heart Does the Talking:.

Tuesday, 1 December 2009

Visit Korea in 2011!


안녕하새요! (Anyong-ha-se-yo)
Eheh..eheh..
Tersengih2 bila nak cakap pasal nih..
Apa tidaknya..
Nak pergi melancong, mesti la excited kan..hehe

Dah lama sebenarnya berhasrat nak gi korea dengan cousins...
Tapi dulu cuma berbasi-basi..
Jealous tengok my sis dah menjejakkan kaki ke sana...

Semalam, saya ym ngan jiyah, my bestest cousin aka akak sedare...(beza setahun je tp sebab dh terbiasa dr kecik, tak membahasakn diri dia kakak)
We talked bout holidays and all..

Ntah macamne, teringat pasal nak gi korea..
Terus bincang bila nak pergi..
Jiyah grad April 2011.. InsyaAllah..
Saya kalau nak cakap bile habis...lambatlah lagi..dlm 2014..
Tapi rase2nya ok je klu nk gi korea end of 2011...before koas (praktikal)..


Teka scene ni ada dlm cite ape??

Jadinya, kene kumpul duit dari sekarang!
Fighting! hehe...

"Sesungguhnya manusia hanya merancang, tetapi Allah yang menentukan segalanya.."

InsyaAllah kalau ad rezeki, akan smpai juga daku ke sana =)

Korea, wait for us! =P

.:When Heart Does the Talking:.

Wednesday, 11 November 2009

Kenapa Saya Berubah? (Part I)

Agak terkedu pada ketika kawan saya menanyakan satu soalan,

"Apa yang membuatkan awak tergerak untuk berubah?"

Terkedu bukan kerna apa..
Tapi agak kaget soalan itu diajukan tanpa hujung pangkal..

Berubah? Apa yang berubah?
Apa bezanya kalau dibandingkan dengan saya yang dulu?

Mungkin sudah sedikit sebanyak telah saya ubah...
Penampilan..
Perwatakan..
Untuk menjadi yang lebih baik..
Tapi bagi saya, belum cukup baik..
Banyak yang masih perlu dibaiki..

Saya tak menjawab pantas solan yang diajukan...
Di kepala terliar-liar jawapan yang terbaik itu saya berikan..
Selepas sejenak, akhirnya saya menjawab,


"Sebab kita tak tahu bila kita akan mati"


Tapi tak tahu kenapa..
Rasa macam tak puas hati dengan jawapan itu..

Saya tak rasa jawapan yang saya bagi tu salah..
Betul la kan..
Ajal maut di tangan Allah..
Bayangkan jika kita mati tanpa iman dihati??
Kelak di akhirat yang merana, diri sendiri!

Tapi..
Pasti ada jawapan yang lebih baik..

Kenapa saya berubah? Dalam erti kata, berubah untuk mendekatkan diri kepada Sang Pecipta...

saya langsung diam..
Ligat kepala saya mencari jawapan lain...
Mujur kawan saya tak bertanya lebih, kalau tidak, jenuh juga nak menjawab..

Agak lama saya berfikir..

Kenapa saya berubah?

Tiba2, teringat kata2 seorang senior tatkala beliau memberi tazkirah berkaitan fitrah manusia..
Fitrah manusia mencari tuhannya...
Fitrah manusia kepada kebaikan...


Ya! Sudah menjadi fitrah!
Maka tidak hairanlah jika saya berubah..
Tidak hairan jika sesiapapun berubah..
Kerana fitrah ingin dekatkan diri dengan tuhan yang menciptakan segala makhluk yang ada di muka bumi.

Tapi kalau memang fitrah manusia, kenapa masih ada orang yang bagai tak ada hala tuju hidup?
Ada yang sampai tak percaya tuhan?

Itu adalah kerana nafsu jahat telah menguasai diri...
Maka Allah telah tutup pintu hatinya dan tidak memberi petunjuk..

Dan mungkin juga kerana dia sendiri tiada keinginan untuk mencari tuhannya...
Hanya mahu melayari hidup dengan sia-sia..

...Maka barangsiapa yang menghendaki, nescaya dia menempuh jalan kembali kepada tuhannya.


(Surah An-Naba',78:39)

Jelas-jelas dalam ayat suci di atas, jika kita menghendaki, kita akan kembali kepada tuhan kita..
Kalau tak nak, terserah kepada kita..
Teruskanlah hidup dalam keindahan dunia yang sementara..

" Sesungguhnya orang2 yang tidak mengharapkan (tidak percaya akan) pertemuan dengan Kami, dan merasa puas dengan kehidupan dunia serta merasa tenteram dengan kehidupan itu, dan orang-orang yang melalaikan ayat2 Kami, mereka itu tempatnya di neraka, kerana apa yang telah mereka lakukan."


(Surah Yunus,10:7)

End Part I


.:When Heart Does the Talking:.

Tuesday, 3 November 2009

Maaf Teman, Aku Sendiri Tak Mengerti Diriku

Air mata mengalir tanpa dapat ku kawal...
Apa yang telah aku lakukan?
Aku telah membuat kau berkecil hati..
Maafkan aku teman..

Sungguh! Dalam hati ini...
Aku tak suka menyakiti..
Apatah lagi menggurisi...
Kerna aku tahu rasanya bila disakiti..
Aku tahu betapa perit rasa hati..

Bukan silapmu air mata ini mengalir ke pipi..

Membuat dirimu begitu, hatiku bagai disakiti..
Dalam diam aku membenci diri..
Aku bukan sahabat yang dicari-cari..

Aku benar-benar tak mengerti diri ini...
Aku mahu ada sahabat disisi..
Tapi ketakutan menguasai..
Ketakutan untuk berharap..
Ketakutan akan masa lalu yang menghinggap..

Keperitan masa lalu yang aku lalui..

Banyak hati-hati telah ku sakiti...
Tapi bukan atas keinginanku..
Tapi atas sebab diriku sendiri..

Aku takut untuk berteman..
Kerna aku takut aku kan menyakiti lagi..

Aku sedang cuba perbaiki diri..
Teman, harap kau mengerti..

Aku menyayangimu kerana Ilahi..



.:When Heart Does the Talking:.

Sunday, 11 October 2009

Saya Gumok!

Orang kata saya gemuk la, padat la, tembam la, montok la..

FINE!!

Saya nak diet!!


But since im a future doctor, i need to have a good balanced diet plus improving my eating habits..=)
Hmm..

Talking about eating habits..

I skipped breakfast..
I eat a lot and frequently..
Im lazy to chew da food I eat..
I love bottled drinks..Nu Green Tea!

Owhh..yeah~

I decided to google Good Eating Habits..
And I found this informative articles..

1) PREPARE YOURSELF FOR SUCCESS

In order to begin you need to prepare yourself mentally. Plan in advance what you will be eating during the week, write it out for yourself, stock up on those foods and make it happen!

2) PROTEIN IS VITAL

Make sure you eat protein in some form at every meal, including breakfast.

3) EAT LESS REFINED BREADS AND STARCHES

Cut back on the amount of bread and pasta you consume. Eat your pasta as your mid-day meal and if you do eat pasta or bread it comes from whole grains.

4) LIMIT YOUR DAIRY CONSUMPTION

Drink non-fat milk, eat low fat or fat free cheese and low fat yogurt but check the yogurt, some low fat yogurt has a very high sugar content!

5) DON’T OVERDO THE FRUIT

No more than 2 a day and use just the good fiber kinds. Apples, pears, plums, and berries are best. Avoid fruit juices, they’re loaded with sugar!

6) EAT NUTS

Just stay in moderation here. A quarter cup of pistachios, almonds or cashews are not only tasty, but a good source of protein.

7) REDUCE THE PORTIONS

When at home, use smaller plates. If you go out, order the smaller size or if one size fits all, get a doggie bag in advance and put half your meal in it before you start to eat. You will fell better and have a good meal to eat again later.

8) DRINK LOTS OF WATER

Water has great dietary and overall health benefits. Many hunger pangs are due to lack of water. Drinking plenty of water throughout the day will keep you hydrated and will reduce food cravings.

9) GO MEATLESS FOR A MEAL A DAY

Try eating one meal per day with no meat. For example, have a peanut butter and jelly sandwich rather than a hamburger. You reduce bad fat and increase fiber and protein.

10) NEVER SKIP BREAKFAST

A proper breakfast gets your metabolism going. Use cereals with at least 5 grams of fiber and no more than 8 grams of sugar and use non-fat milk.

11) EAT MORE SEAFOOD

Eat water packed tuna and salmon; they are loaded with omega-3 fatty acids that help protect the heart. You should have these seafood’s 2-3 times per week.

12) BRING YOUR OWN LUNCH

Rather than eating lunch out all the time, make your lunch and only eat out for lunch once a week. You’ll save money and know your eating good things like whole grain bread, lean chicken or ham and fruit or veggies.

(Okey, now I know y i am who i am)

I suggest u guys to follow all these guidelines towards healthy eating habits..
Tak kisahla korang on diet atau x..

Ni xde kaitan dengan kegendutan korang..

Its just for a healthier lifestyle..Especially for becoming-doctors, u guys shud be a role model to everybody! Takde la nak melantak mi segera tiap hari..(Oppss..ad yg terasa ke? =P )

HIDUP SIHAT RAKYAT SEJAHTERA! Uhuks =)


.:When Heart Does the Talking:.

Wednesday, 26 August 2009

Bahu Ke Bahu ATAU Telekung Ke Telekung?

Ramadhan yang mulia..
Bulan dimana kita sebolehnya melipatgandakan ibadah kita bagi mendapat keredhaan dari Yang Esa..
Setiap malam, Alhamdulillah saya telah berjemaah solat Isyak dan Tarawikh di Masjid Jamek brdekatan dengan rumah..

Hari ni adalah hari ke 5 puasa..
Bermakna dh 5 malam saya dan keluarga ke masjid untuk solat berjemaah..

Hari pertama solat tarawikh, agak kekok sebab Rmadhan tahun lalu, sy menjalani bulan mulia Ramadhan di Indonesia..
Dan di sana, solat tarawikh 4 rakaat satu salam..berbeza dgn Malaysia, 2 rakaat satu salam..

Sebenarnya apa yang nak disentuh adalah berkaitan solat berjemaah.

Setiap kali sebelum solat, imam akan mengingatkan jemaah agar merapat dan meluruskan saf seperti yang sering diamalkan oleh Rasulullah SAW..
Just in case anda nak tahu, peringatan itu disampaikan dalam bahasa Melayu! Satu bahasa yang InsyaAllah akan difahami oleh semua orang yang ada didalam masjid itu, sebab 99% adalh berbangsa Melayu..

Namun sayangnya, peringatan itu bagai angin yang bertiup sepoi..tiada siapa kelihatannya peduli..hanya sebilangannya saja.. yang lain dok sibuk betulkan telekung, bual-bual kosong, termenung sampai ke Indon...
Kalau nak dikatakan imam tu tak pakai mic, pakai...
Kalau nak dikatakan telekung yang menutupi diri itu telah juga menutupi lubang telinga mereka, tiada logiknya..

Sakit mata memperhatikan segolongan Muslimah membiarkan jurang besar antara mereka. ( Saya hanya memerhati Muslimah jela, yang lelaki tak tau la kan..pelik pulak kalau tau..=P)
Bila telekung mengembang (sebab angin kipas), nampak tertutup la sikit jurang itu, tp cuma secara penglihatan bukan secara jasadnya..

Kenapa perlu ada jurang besar itu?
Kenapa jemaah yang lain bagai tak nampak jurang itu?

Pernah saya cuba merapatkan bahu dengan orang disebelah ketika dalam solat, boleh pulak orang itu menjauhkan diri..Allahuakbar!

Pelikkah merapatkan bahu ketika solat?

Try sedapkan hati..
Kemungkinan mereka tak tahu atau buat tak tahu..
Atau mungkin mereka lupa..
Betapa Rasulullah sangat tidak suka sekiranya ada gap antara jemaah..

Wahai saudaraku..

Sesungguhnya Rasulullah pernah bersabda,

"Luruskan saf kerana ia adalah kesempurnaan mendirikan solat" - HR Bukhari

"Jika kamu tidak meluruskan saf, maka Allah akan mewujudkan perselisihan pada hati-hati kamu" - HR Bukhari

"Saf yang tidak dirapatkan antara bahu-bahu itu akan mengakibatkan kemasukan syaitan diantaranya, lalu ia merosakkan solat kamu (tidak kusyuk)" - HR Ahmad

"Jangan sampai aku melihat celahan antara saf-saf" - HR At-Tabrani

Lihat?
Betapa Rasulullah SAW sangat menitikberatkan soal saf ini?
Sempurnakah solat kita jika safnya pun dah tak betul?
Kalau nak mengharapkan kesempurnaan solat melalui kesempurnaan bacaan dalam solat, sebagus mana bacaan kita?

Allah sendiri telah berfirman, yang bermaksud,

"Sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berperang untuk membela agamaNya, dalam barisan yang teratur rapi, seolah-olah mereka sebuah bangunan yang tersusun kukuh." (Surah As-Saff: 3)

Tak perlu diuraikan tentang ayat di atas. Jelas-jelas Allah mengasihi kita jika kita solat dalam saf yang lurus dan rapi..

Teringat pula kisah khalifah Islam, Sayyidina Omar..Setiap kali solat, beliau akan meluruskan saf dengan menggunakan pedang..Hingga sebegitu sekali..

Rapat dan luruskan saf ni banyak fadilatnya..

Even seorang scientist yang bukan islam pun mengakui solat berjemaah sangat bermanfaat kepada kita, kerana dengan berjemaah, kita akan mengalirkan cas-cas di dalam tubuh kita dan ini akan menyihatkan tubuh kita..so, jangan malas solat berjemaah!

Lagi peringatan buat saudara Muslimahku, pastikan telekung anda tak jarang! Banyak je saya tengok, telekung tu boleh tembus sampai boleh nampak bentuk badan, warna kulit segala..

Dan peliharalah aurat dan akhlakmu!

Sentiasa beringatlah yang kita ini setiap saat diperhatikan oleh Allah..
Esok belum tentu kita masih bernafas di bumi ini..
Dan belum tentu kita akan sempat bertaubat dari dosa-dosa yang dilakukan..


p.s. thx to www.ahmadsabri.net, bnyk info yang dipetik dari sana =)


.:When Heart Does the Talking:.

Tuesday, 18 August 2009

Kau dan aku Tak Sempurna!

Setiap insan tidak dilahirkan sempurna..
takkan menjadi sempurna...
Mungkin kau sempurna pada jasadnya..
Tetapi pasti ada celanya dalam tubuhmu..
Dalam jiwamu, dalam hatimu..

Namun dalam itu, aku cuba perbaiki..
Hari demi hari, saat berganti saat..
Bukan untuk menjadi sempurna, tetapi untuk menjadi lebih baik..
Namun aku hanyalah insan..Yang mudah alpa..
Tatkala aku lupa arah tujuku, misi ku dalam kehidupan..
Terkadang aku jatuh ke tingkat yang paling bawah..
Waktu itu siapa yang datang membantu?
Waktu aku sangat menginginkan seseorang disisi..
Siapa yang mendampingi?

Memang insan hanya pandai mencari kesalahan..
Bukan kesalahan diri tapi kesalahan orang lain..
Apakah aku harus menjadi malaikat sepanjang masa?
Apa aku harus terhapus semua dosa?
Untuk menjadi pendamping Tuhanku..
Untuk memperjuang agamaku..

Aku sedar dosaku menimbun tinggi..
Aku tahu betapa jahilnya diriku...
Tapi aku juga tahu tanggungjawabku sebagai seorang insan..
Tanggungjawabku sebagai hamba Tuhanku..
Apakah kau tahu wahai insan?


.:When Heart Does the Talking:.

Monday, 13 July 2009

I was tagged!

Saya tak paham npe org suke tag2 bende nih..
sebenonye sy sgtlah mls nk bace pnjelasan die..step2 yg nk kene wat sume..sbb pnjg bebeno..
tp disebbkn amanah..org dh tag sy n sy kene tag org..jd here it is~

Peraturan nak jawab tag ini ialah:

1. Copy badge "2009 Cute's Blogger Award" utk diletakkn di blog anda.


2. Link dan ceritakan kembali siapa yg mmberikn award ini kepada anda.

Org itu adalah Farah Lee aka Farah Liyana.. Kami kenal waktu kt unpad ni lah.. first kenal2 kn diri sume time orientasi MASIH..x stu group pun..tp mcmne ntah leh terkenal lak..hehe.. Allah telah mentakdirkan kita untuk berjumpe pd waktu itu..huhu..Sy dok Bale 2, Farah dok Bale 3..tp slalu je sy nmpk Farah kt Bale 2..npe ek? hoho.. Yg saya tau, kami share minat yg same iaitu movie and anime..lala..xnk komen lebih2..sy syg kmo, Ana! ( cmne sy dpt nickname die ni..rahsia kami berdua..lalala)

3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya (anda di-tag).



Hmm..
  1. Nama saya Nabilah Mohamed

  2. Keluarga saya dan teman2 yg rapat dengan saya sejak kecik panggil saya Bilah

  3. Kawan saya kat sekolah menengah, matrikulasi dan unpad panggil saya Bella

  4. Hanya dua orang je kawan saya yang panggil saya Ila

  5. Dulu saya nak nama saya jadi Zaiton..Sebab saya suka Sudin, Sudin suka Zaiton dan sebab Zaiton cantik.. ( waktu kecik2 trpengaruh dgn cite P. Ramlee =P)

  6. Email saya dulu anneila.. anne sbb nme sy start dgn huruf N dan ila hujung nama saya.. Tapi tukar sbb ad satu hari tu, saya search anneila.. kebanyakkan adalah dari India..huhu

  7. Then tukar ke annabella.. Anna kire N la..dan Bella pnggilan kawan-kawan..melekat la smpi sekarang pakai emel tu..

  8. Ape ag nak cakap? Owh..Najwa, anak buah saya panggil saya Ti Bell

  9. Hmm.. Adik2 sedara saya dulu panggil saya Bilah je tanpa kak di depan..saya suka je.. trase jiwa muda..lalala..tapi dorg kene marah dengan mak2 dorang.. Sekarang dorg panggil Kak Bilah..

  10. Dalam banyak2 nama ni, saya paling suka orang panggil saya Nabilah yang membawa maksud, yang cerdas@ cerdik..x tau la sejauh mne kebenarannya.. Tapi Bella still boleh accept sebab bermaksud cantik..ahaks!

4. Anda perlu memilih 6 penerima award seterusnya dan menyatakan nama mereka di blog anda.

Hohoho...
Mangsa2 yang saya nak tag adalah:

1. nur khairunnisa (mc sya)

2. duha

3. cekodokpisang

4. farhana yem

5. hawa

6. jijol


5. Jgn lupe melawat blog mereka dan tinggalkn komen yang menyatakan:

''anda tlh di tag - sila layari blog saya utk mendapatkn award anda''

Yeah...dh abish!

p.s. hmm..yg first di tag (by duha, hawa n wado) ari tuh pn lum wat agi..urk??!!

.:When Heart Does the Talking:.

Tuesday, 30 June 2009

Tatkala Cinta Menghambat, Hati Kian Terpaut...(2)

Pernah saya utarakan hal ini tak lama dulu..
Tapi kini disini saya kira saya harus menyentuhnya lagi..

Sebagai peringatan buat diri yang sering lupa diri..
Khusus buat teman yang ber'teman'...
Dan juga perkongian buat kalian..

Hati tulus seorang wanita, dihambat cinta sang jejaka yang pandai bermain kata-kata..

I think i'm in love with him...

He's the right one for me...

He's romantic in everyway and i just can't take my eyes off him... (agak hiperbola =P)

Wahai wanita...
Kalbumu kudus lembut bak sutera...
Pantas terobek tatkala ditoreh...

Apa maumu dalam hidupmu?
Benarkah ini maumu?
Cinta yang dikatakan abadi namun tiada cinta yang lebih abadi dari cinta Ilahi...
Kau mengagungkan cinta kau dan lelaki namun kau lupa cinta kau pada Yang Maha Mengasihi...



Bangunlah dari mimpimu sayang...
Bangkitlah dari kealpaanmu...

Kau adalah pecinta...
Namun cinta yang perlu kau kejar dalam hidupmu hanyalah cinta hakiki, cintamu pada Sang Pencipta..
Bukan cinta duniawi, cinta yang tak dibawa mati...
Cinta mu pada si polan hanyalah diulit kemanisan ciptaan syaitan...

Tak perlu lagi ku jelaskan ayat Allah yang menentang kau bersama si dia...
Kerna aku tahu..kau tahu..

Ingatlah...
Dirimu di dunia adalah hanya seorang hamba...
Kau hidup di dunia punya misi yang perlu terisi!!!

Dan (ingatlah) ketika Tuhan-mu Berfirman kepada malaikat, ''Aku hendak menjadikan khalifah di bumi.'' Mereka berkata, '' Apakah Engkau hendak menjadikan orang yang merosak dan menumpahkan darah di sana, sedangkan kami bertasbih memuji-Mu dan menyucikan nama-Mu? Dia berfirman," Sungguh Aku Mengetahui apa yang kamu tidak ketahui."

(Surah Al-Baqarah, 2:30)

Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan agar mereka beribadah kepada-Ku.

(Surah Adz-Zariyat, 51:56)

Tiada masa untuk main-main cinta...
Tiada waktu untuk gurau-senda...
Kau belum tentu kapan matimu...
Mungkin nanti dan mungkin juga esok maut menanti...
Apa baru mahu menyesal tatkala nyawamu telah sampai di kerongkongan?

Wahai sahabat, aku percaya kau kuat...
Aku percaya kau boleh..
Putuskanlah tali syaitan yang melilit erat jiwamu...

Kalau benar kau mencari cinta yang diredhai...
Kau kan mencintai dia atas dasar cintamu pada Allah...
Bukan atas dasar keinginanmu semata-mata...
Bukan atas dasar ke'cinta'anmu terhadap si dia...

Kalau benar lelaki itu mencintaimu kerana Allah...
Takkan pernah dia mengusik hatimu...
Sehingga kau menjadi halal baginya...


Tiada istilah cinta islami (dlm bahasa kasarnya couple versi islam)...
Kerna Allah telah jelas-jelas Melarangnya di dalam ayat-ayatNya...

Mohonlah kekuatan dan ampunan dari Allah..
InsyaAllah, Allah akan membantumu..
Kerna Dialah Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang...


.:When Heart Does the Talking:.

Monday, 29 June 2009

Sayang Kamu dan Kamu Juga

Happy Birthday to you My Brothers...
Happy Birthday Naqib...
Happy Birthday Abg Mie...

My brothers, my heroes

Semalam, 28 Jun adalah hari jadi adik saya yang tersayang, Naqib..
Diikuti hari jadi abang tersayang pada 29 Jun.. (hari ni)

Jadinya, Naqib sekarang berumur 18 tahun, Abg Mie pula 26 tahun...

Hmm.. Sori la ye.. sebab Bilah tak wish directly through phone..
Sebab tak ada kredit..hehe.. dan sebab malas nak pergi top up..( the last thing I would do)
Kejamkah begini? Haha..ye2..kejap lagi Bilah top up, then Bilah wish..


Naqib n Me

Dear my brothers,

Walaupun Bilah selalu membebel kat korang berdua..
Tapi itu sebenarnya sebab Bilah sayang sangat abang dan adik Bilah..
Itu kene ingat tuh..

Actually i'm really thankful for having you both as my brothers..
Really glad and happy..
U both are very meaningful to me..
And I know u both sayang me juga rite? hehe

Abg Mie, u know what?
I still remember when I was in form 2..
Time tu, Bilah kena jalan kaki pergi sekolah and one day, happened one thing that I'll never forget..balik rumah, Bilah nangis..
At that time, u said to me..yang Abg Mie akan hantar Bilah pergi sekolah mulai esok harinya..
Do u know that I was really happy to hear that from you?
Love you Abg Mie..

Although kadang2 Abg Mie kejam...
Belasah Bilah sampai hidung yg peset ini bertambah peset..
Tak bagi Bilah makan nugget..
Cakap Bilah serupa anak jin dlm cerita Ahmad Albab..

The bitter sweet memories makes us the best abg-adik..


Now, u r not just a brother, but also a husband and a father...
I've seen you've transformed to a superman..hehe
It is not juz your perut yang berubah..lalala
But also your attitude..you've become a better person.. (And I guess your english is improving..haha)
And I like that..

Be strong..
Be a good father to Najwa..
And please try to quit smoking.. I've told u why u have to do so..

Abg Mie (dgn muke selengenye) n my sweet kakak ipar, Kak Lieza

My sayang Naqib..
You are the only adik that I have..
Sejak kecil I hated you sebab you anak last..And you get what you want.. I hated you because I was jealous of you..
Well, right now..i'm still hating you..hahaha
But not as much as when I was a child..
Day by day, I sayang you more and more..

Bajet hensem

Akak bangga dengan Naqib..
Because you such an intelligent boy.. though kinda hard for me to admit it..haha
You've got the confidence..
You've got the jiwang karat.. (totally not this what i'm prouding of!)

Akak happy sangat bila dapat tahu Naqib dapat tawaran buat Medic kt Rusia..
Together kita rempuh dunia medic dengan jayanya..InsyaAllah..

The best of luck to you..
And I'll always pray that you will get married at the age of 22.. Your wish right? haha..

Lots of Love to My Brothers..
Can't wait to see you guys soon in Malaysia..
Balik nanti, kalau nk Bilah jaga Najwa..
Abg Mie kene belanja makan burger..
To Naqib..mantapkan fizikalmu.. Get ready with my punch..huhu

Sayang kamu dan kamu juga~


.:When Heart Does the Talking:.

Friday, 26 June 2009

Heimlich Maneuver



What would you do if u saw someone is choking?
A. Run away - I can't see dying people
B. Call ambulance - Only doctors can help in this situation
C. Do nothing - I'm such a loser
D. Pray - Hoping that person will be OK
E. Help that person - Heimlich Maneuver

I'm not sure what u guys will answer.. But I chose E!
Well, u don't need to be a doctor to do the maneuver..
All u need is to know the right technique..

How?

Learn larr!!!

Since sharing is caring~

These are the techniques of Heimlich Maneuver..



Isn't that great?

If you masterize the techniques, you could help those choking people..
Just a simple maneuver, everybody can do it~

Attention: This maneuver not recommended for infants less than 1 years old.


.:When Heart Does the Talking:.

Monday, 15 June 2009

Sebuklah Kau!

Sebuklah Kau!

Kata-kata yang agak kasar..
Audible famous antara saya dan teman2..
Hanya buat gurauan waktu ym..

Tapi waktu ini, bagai mau menujukan kata2 ini kepada dia..
Tapi bukan untuk gurauan..

Kenapa dia kena menyibuk?
Menyibuk hal orang!

Saya mengerti mungkin dia cuma mahu mengambil berat...
Tapi tak perlu sedalam itu..
Saya punya privasi, sy punya perkara yang tak perlu diketahui, tak perlu dikongsi dengan orang lain..
Kenapa perlu dia tahu??
Kenapa semua benda dia nak tahu??
Tapi nanti buat tak tahu pulak...
Dia tahukah siapa dia?
Dia benar2 tahukah siapa dia??

Dia tak layak pun nak menyibuk hal saya!!


.:When Heart Does the Talking:.

Saturday, 13 June 2009

Kalau Bisa Saja Ku Ucapkan Lebih Dari Terima Kasih...

Profile Downloading...

1.Nama: Zuraidah Sainan
Tarikh Lahir: 2 Mac 1960
Tempat Lahir: Melaka

2.Nama: Mohamed b. Hitam
Tarikh Lahir: 20 Disember 1956
Tempat Lahir: Johor

Ntah knapa..
Teringin skali bercerita tentang mereka..
Mungkin kerna rindu..
Ya..rindu!!
Kerana ini baru pertama kali saya berjauhan dari mereka lebih dari 4 bulan..=P

Mama, yang melahirkan, yang membesarkan dengan kepayahan..
Ayah, yang berkongsi kepayahan membesarkan, yang memahami...

Betapa saya bersyukur kerana mempunyai ibu bapa yang menyayangi..
Betapa saya bersyukur kerana mereka masih disini, masih bernafas di bumi Ilahi..

Sejauh mana telah saya korbankan diri saya untuk mereka?
Sejauh manapun takkan setanding dengan pengorbanan mereka...

Terima Kasih!
Terima Kasih!

Kerana telah melahirkan..
Kerana telah membesarkan..
Kerana telah banyak berkorban demi Bilah..
Kerana telah banyak bersusah-payah...

Tak pernah sekali saya dengar mereka mengeluh...
Namun yang mengeluh, yang membenci, yang memarahi itu saya..Cuma saya..
Hanya kerna jika keinginan tak dipenuhi..

Betapa saya sangat menyusahkan...Sejak lahir sampai sekarang...
Seorang anak yang kuat menangis, keras kepala, panas baran, moody...
Hanya mereka yang punya tahap kesabaran yg sgt tinggi yg akan berjaya menahan diri dari membuang saya..
Mereka itu adalah mama dan ayah..

Sebelum kelahiran saya pun, dh cukup menyusahkan mereka..
Saya lahir beberapa hari lewat dari due date (tarikh yang dijangka)..
Menyusahkan mereka yang harus berulang alik ke hospital disebabkan false labour...

27 September, saat saya dilahirkan..
Disebabkan kepala yang besar =P , mama terpaksa mengharungi kepayahan saat delivery..Kesian mama..
Sampai sekarang, mama still cakap kepala saya besar...

Beberapa tahun pertama saya hidup, saya cukup dikenali dengan sifat kuat nangis..
Mama cakap kuat yang sangat-sangat...
Sampai mak (org yang menjaga kami adik-beradik) tak sanggup menjaga saya..
Mak pernah kurung saya dalam bilik, bertambah2 kuatlah saya nangis...

Masuk darjah satu, saya terkenal dengan sifat tak nak pergi sekolah...
Penat mama dan ayah memujuk saya untuk ke sekolah...
Punyalah tak nak pergi sekolah, dari saat bangun tidur, dalam bas sekolah sampai tiba di sekolah saya akan nangis..
Terniang2 lagi di fikiran..waktu nak naik bas pun kena paksa sehingga dimarahi oleh Abg Wahid - pemandu bas sekolah kami..( x suke die sebab die slalu marah saya =P)
Klu diingat balik, memang malu lah! Mesti time tu sume org dlm bas tgk sy nangis.. tidakk!!!!

Waktu sekolah gak, saya selalu tertinggal buku sekolah kat rumah.. Tapi mama dan ayah tetap sanggup tinggalkan kerja mereka ambil buku dan hantar ke sekolah..

Waktu kecik2 nih gak, saya adalah kakak yang sangat 'baik'...
Rase macam nak 'belai' adik saya all the time dengan semua anggota yang saya ada.. (kaki, tangan dll)
Muka dia sampai sekarang masih ada tanda2 sayang dari saya..
Btul...'sebaik' itu..
Tapi mama dan ayah tetap bersabar dengan kerenah kami..
Kadang2 meletup biasa la..

Dah masuk sekolah menengah, lain ragamnya..
Mid valley dekat ngan rumah..
Selalu mintak duit kat mama ayah, nk kuar jalan-jalan dengan kawan...

Kokurikulum, sayalah yang paling malas nak join..
Tp at least saya jujur dengan mama dan ayah..
Sy tak nak join koko sebab saya tak suka panas terik.. (sy tau bunyi mmg gedik!)
Mereka paham..

Waktu sekolah menengah gak, saya tak suka gi sekolah..
Tapi saya bajetkan dalam sebulan 3-4 ari je la tak gi sekolah..
Alhamdulillah saya jujur dengan mereka...Saya tak tipu saya sakit perut ke ape..

'' Ma, Ayah..Bilah tak nak gi sekolah..Malas..Takde pape arini kt sekolah.."

Masuk matrikulasi...
Mama n ayah terpaksa spend gak duit mereka kat saya walaupun dpt biasiswa...
Nak dekat final exam, cari pasal lagi..
Pergi jalan2 dgn kawan2 kat Teluk Cempedak, on the way back..
Bawak kereta gila2 sampai accident langgar tembok..
Kereta sewa kemik..
Mama dan ayah terpaksa bayar kerugian untuk saya..
Tapi mereka tak marah..

Kalau nak diceritakan semua..Subhanallah..
Tak terkira banyaknya..Banyak yang telah saya taruk beban atas mereka...

Mama Ayah tak pernah mengeluh, tak pernah bising...
Mereka menjaga, mendidik saya dan adik beradik dengan penuh sabar...
Mulianya yang bernama ibu dan bapa..

Mama, Ayah...
Maafkan Bilah..
Kerna telah banyak menyusahkan...

Bilah Sayang Mama dan Ayah Sangat3...
Bilah tak nak menyusahkan Mama dan Ayah lagi...
Bilah dh tak sabar2 nak balik Malaysia.. Dah tak dapat tahan rindu!!
Nak hug kiss Mama Ayah!
I LOVE U BOTH!

Dan Kami Perintahkan kepada manusia (agar berbuat baik) kepada orang tuanya. Ibunya telah mengandungnya dalam keadaan lemah yang bertambah-tambah, dan menyusukan dalam usia dua tahun. Bersyukurlah kepadaKu, dan kepada kedua orang tuamu. Hanya kepada Aku kembalimu.. (Surah Luqman, 31: 14)


.:When Heart Does the Talking:.

Thursday, 11 June 2009

Let Me Introduce My Globbie!

Name: Globbie
Species: Cactus
Date of Birth: 31st of May 2009
Place of Birth: Paun ( Pasar UNPAD)
Body circumference: Sensored
Skin Colour: Green
Body hair colour: Yellow
Hobby: Stay at one place
Favorite food: Light
Best Friend: Paun ( what the..? But, it's the truth.. p.s. same species like Globbie)



She's cute right..hehe
But i was wondering, why shud have i take care of Paun too? ( next to globbie)
Where's the owner?
Poor Paun.. with that kind of name, now the owner dun wanna take u home..

To the owner, Ms ****, please take back ur Paun! =P
lalalaalala~

.: When Heart Does the Talking :.

Kenapa flight kat Bandung selalu delay?

Saya tahu..exam belum selesai..
Tapi malangnya, saya tak dapat menahan jari-jemari ini dari terus mengetik key laptop..

Satu ketika dulu, saya ad terbaca satu blog post hamba Allah berkaitan ketidak-puas-hatiannya flight di airport Bandung - Bandara Husein Sastranegara selalu sangat delay..
Mana lah tak bengang kan..
Semangat sedang berkobar-kobar nak pulang ke tanah air..tup2, DELAYED! Kalau 2 3 jam ok lagi, tapi kadang2 sepatutnya depart malam ni, terpaksa balik keesokkan harinya..

Knape la cam gtu ek??

Hmm..
Maybe ad yg dah tau kenapa, tp sesape yg lum tau.. read this..

Berita ini saya baca dalam beberapa minggu yang lepas..tp berita lama~ =p

Bandara Husein Sastranegara Paling Sulit Didarati

Selasa, 7 April 2009 | 07:35 WIB

BANDAR Udara Husein Sastranegara, Bandung, memang dikenal sebagai bandara yang memiliki tingkat kesulitan yang sangat tinggi. Di tataran pilot Maskapai Penerbangan Garuda Indonesia yang selalu memberikan kelas pada setiap bandara yang dilewati, Husein Sastranegara menjadi salah satu yang paling sulit.

Berikut ini penuturan Capt R Muh Syafei, mantan Pilot Garuda Indonesia, tentang Bandara Husein Sastranegara, Bandung, dibandingkan dengan bandara lain di Indonesia.

* * * * *

KALAU kita mengelompokkannya, Bandara Husein Sastranegara masuk dalam bandara dengan tingkat kesulilitan IV atau yang paling sulit. Selain Husein Sastranegara ada bandara lain yang sama sulitnya, yaitu bandara lama Padang, Bandara Samratulangi (Manado), dan Bandara Patimura (Ambon).

Sementara untuk bandara dengan faktor kesulitan yang paling rendah masuk dalam tingkat I, seperti Bandara Depati Amir (Pangkalpinang) dan Teluk Betung (Lampung).

Dari bandara-bandara di tingkat IV, Husein Sastranegara juga terbilang paling sulit. Letak geografis menjadi faktor utama kesulitan tersebut, selain terletak di daerah pegunungan, karena Bandung adalah kota di ketinggian, cuaca pun sangat berpengaruh. Angin kencang berputar pun kerap terjadi.

Karena dikelilingi oleh pegunungan, bandara ini hanya memiliki satu celah untuk masuk, yaitu celah Padalarang. Dari celah itu pesawat bisa mendarat atau menerbangkan pesawat di runway yang tergolong pendek.

Nah, situasinya jadi akan sulit apabila cuaca tiba-tiba memburuk. Di sini pilot harus mampu membuat keputusan secara cepat dan tepat. Dan dibutuhkan pengalaman yang cukup untuk bisa membaca tanda-tanda alam. Bayangkan saja bila situasinya berkabut, sulit untuk melihat pegunungan yang berderet disamping runway.

Maka tidak heran apabila di bandara ini sering terjadi kecelakaan pesawat, itu terjadi sejak dulu. Pernah juga tahun 1970-an pesawat Dakota milik Garuda jatuh di sana karena cuaca buruk.

Karena sangat sulitnya, Garuda saat itu juga membuat kebijakan agar kapten pilot baru tidak boleh menerbangkan pesawat ke bandara ini. Pilot in command haruslah pilot yang telah dua tahun menjadi kapten. Sementara kopilotnya harus pengalaman empat tahun menjadi kopilot.

Pada cuaca hujan dan berkabut akan menjadi masalah besar dalam penerbangan di Husein Sastranegara. Karena itu, pilot harus benar-benar menggunakan prosedur penerbangan dengan penuh disiplin. Pilot tidak boleh memaksakan untuk terbang atau mendarat pada situasi seperti ini. Mendingan pendaratan ditunda karena bisa membuat celaka.

EWA
Sumber : Persda Network

Sumber: Kompas.Com
http://regional.kompas.com/read/xml/2009/04/07/07353222
/Bandara.Husein.Sastranegara.Paling.Sulit.Didarati

Therefore, janganlah marah2, tension bila flight delay..
Delay tu untuk keselamatan kita gak..

.:When Heart Does the Talking:.

Sunday, 31 May 2009

Ujian Kunjung Tiba

Exam is coming soon??
Stressed out?

Saya paham perasaan anda..
Same je kita..
Berdebar..
Sampai tak tau dh nak bace ap..
Thats not mean dh abis baca, tp tak tau nak mula mne..
Habis arr~ (-_-;)

Oleh sebab itu, saya mengambil keputusan untuk berehat seketika dr menulis blog agar fokus utk preparation exam..Sob3..i'm gonna miss u bloggie~

Doakan kejayaan saya dan teman2~
Doakan dipermudahkan segala urusan..
Aminn


.:When Heart Does the Talking:.

Monday, 4 May 2009

Hati ini...

Bila bercerita soal hati...
Ya..
Walaupun sudah sering kita dengar..
Namun...
Kelihatannya bagai tak pernah jemu menyoalkannya..
Kerna hati manusia sering berubah..
Kerna diri manusia sering lalai..
Kerna kita manusia harus selalu diperingatkan..

Seperti minggu-minggu yang lalu...
Setiap hari Ahad akan diadakan tazkirah oleh para ikhwan di MIS ( Masjid Ibnu Sina)..

Tazkirah bermula agak lewat hari itu..
Tak ramai dr kalangan ikhwan yang tak datang..
Yang akhwat, 'muka2 biasa' yang hadir..

Aku duduk di sudut yang biasa..

Bersedia mendengar tazkirah dari teman seperjuanganku...

" Hari ini, ana nk bercerita tentang hati..."


Aku mula fokus...

Dalam jasad ada segumpal daging...
Jika baik daging itu, baiklah seluruhnya...
Jika buruk daging itu, buruklah seluruhnya..
Itulah hati..


Hmm..ayat yang sudah sebati dalam minda, namun bagi ku ia sebagai peringatan..


Hati yang kotor akan mencerminkan keburukan seseorang..
mungkin dari tingkah laku, mungkin dari pertuturannya..


Lantas bagaimana untuk menjaga hati agar hati tidak dikotori?


Hati perlu diberi makanan...
Jika perut perlu nasi untuk diisi...
Jika akal perlu ilmu untuk diisi..
Hati perlu diisi dengan IMAN..


Iman di sini bermaksud perasaan cinta terhadap pencipta alam semesta, Allah s.w.t
Cinta yang amat mendalam..
Sehingga tiap hembusan nafas, tiap kerlipan mata..akan mengingatiNya, merinduiNya..


Maka ingatlah kepada-Ku, Aku pun akan mengingatimu. Bersyukurlah pada-Ku, dan janganlah kamu ingkar kepada-Ku


(Al-Baqarah, 2:152)


Hatiku mula sebak..
Air mata mula bergenang di kelopak mataku namun sedaya upaya cuba ku tahan..
Selama aku hidup..
Apakah setiap saat yang ku lalui aku isi dengan mengingati-Nya dengan merindui-Nya?
Bohong kalau ku katakan ya!
Betapa masa2ku, aku habiskan dengan bergurau senda..
dengan bersuka ria, gelak tawa...
Apa mungkin aku merinduiMu waktu itu?
Astaghfirullah!!!

Ya Allah...
Hambamu ini sungguh keji ya Allah...
Tiap hari ku mohon agar Kau perkenankan doa2ku, harapan2ku..
Namun apakah aku layak memohon dariMu ya Allah??
Sedang diri ini sering lalai..sering lupa akanMu?
Sedang diri ini dibelenggu dosa yang beribu? Mungkin juga berjuta?


Aku lantas segera bangun dari tempat dudukku..
Berlari ke balik tirai..
Melepaskan deraian air mata yang tak dapatku tahan...


Ampunilah hambaMu ini ya Allah..


Temanku meneruskan tazkirahnya..
Menceritakan tentang perumpamaan hati..
Bagai dua pohon yang diberi nutrisi, baja yang sama...
Namun hanya salah satu yang tumbuh..
Kerna ditanam di tanah yang subur dan satu lagi tidak..
Tanah itu merupakan hati manusia..

Mungkin setiap antara kita akan mendapat nasihat, peringatan yang sama...
Hati yang bersih akan menerima dan segera beramal soleh agar mendapat keredhaan dari Ilahi..
Namun,
hati yang telah dikotori..tidak akan terkesan..


Yang manakah hati kita?
Yang bersih atau yang kotor?


Ya Allah, jauhkan hati kami dari dikotori dengan sifat cintakan dunia, dari hasad dengki, dari kebencian..

Ku inginkan hati yang tiap saat mencintaiMu, bertasbih namaMu....
Duhai hati dengarkanlah..


Tips bersihkan hati oleh Datuk Dr Haji Fadzilah Kamsah

  1. Dirikan solat dan banyakkan berdoa
  2. Selawat sebelum tidur
  3. Rajin2 solat taubah
  4. Membaca Al-Quran
  5. Bermaaf-maafan sesama kawan setiap hari (p/s: teman2, sy minta maaf..)
  6. Bisikan kepada diri perkara positif
  7. Program minda/cuci minda
  8. Berpuasa
  9. Ingat akan kematian
  10. Kekalkan wuduk
  11. Bersedekah
  12. Jaga pemakanan
  13. Berkawan dengan ulama
  14. Berpesan kepada para sahabat
  15. Menjaga pancaindera ( ini sgt penting!)

Sejauh mana usaha kita untuk mendekatkan diri dengan Allah?

.:When Heart Does the Talking:.

Tuesday, 28 April 2009

What I need is...more Hb!

Hari ni dr jam 10pg- 12 tghari td telah diadakan Entrepreneur Day anjuran KUBI
Bnyk gerai2 jualan; makanan mojoritinya telah dibuka..
Mintak je nk mkn ap..iA ad..
Nasi kerabu, soto ayam, roti jala, indian food pn ad..
Selain itu ada gak aktiviti derma darah..Bekam pn ade...

Tp sudeyh..
Tramat2la sudeyh..

Niat di hati nk derma darah..
Lg2 sy memiliki darah 0..mmg bgusla rsenye nk didermakan...
Tapi malangnye Hb ( hemoglobin) 10.3 - x cukup~
Sob3..
Tahun lepas pn time kat matrix..mcm tu gak..

" Tak boleh derma sebab hemoglobin kurang, makan banyak yer.."


Tolongla!
Cube la tgk saya betul2...
Ade gaya tak cukp makan ker?

Jeles tgk ramai kawan2 yg layak menderma..
Ape...Diorg mkn nasi,sy mkn batu ker..
Camne dorg layak, sy tak??

" Kene makan bnyk sawi.."
" Makanlah hati ayam.."

Hmm..
iA..dr sekarang nk jaga pemakanan..biar Hb brlambak dlm darah!
Tgk arr thn depan..( Keazaman yg menggelegak!)

p/s: Klu dikatakan tak layak derma darah sbb tak cukup berat bdn, takde frust sgt rsenye~ hahaha

A part frm dat, walaupn sy x brjaya derma darah..tp ttp dapat makanan dn minuman yg diberikan kpd penderma2 darah..ahaks! Thx Kak Salmah~ tp jgn pengsan plak nnti..wat org rse brslh kang..hehe

.:When Heart Does the Talking:.

Tuesday, 21 April 2009

Memories in Bali ( tajuk ala2 korean drama)

"Betulkan niat nak ke Bali tu..."

Itu pesan kak Salmah sebelum saya bertolak ke Bali esok harinya..
Dalam hati, saya remindkn diri..
InsyaAllah..tujuan saya ke Bali ada 3..
1. Berjumpa kakak yg dirindui..ahaks
2. Melihat keindahan alam ciptaan Allah
3. Tunaikn salah satu keinginan..travel to Bali

Hari itu, jam menunjukkan 6.40 pagi..
Telefon yg berdering lantas dijawab..

" Mbak, saya dari Cipaganti udah smpai di gerbang..Cepat ya.."
(p/s: Cipaganti adalah satu travel agent, yang menjlnkn perkhidmatan pengangkutan..agak famous di Bandung dan Jakarta)

Bagi saya, sungguhlah tidak sopan mengarah customer untuk cepat.. Lagi2 bila waktu yang dijanjikan adalah 7.30 pagi..Ini pukul 7 pun belum lagi..nasib baik sy dh bersiap2..

Segera sy menuju ke gerbang UNPAD..(pintu masuk universitas)
Mujur di badan mpv itu terpampang logo cipaganti, kalau tak jenuh juga mencari..

Bersendirian..
Perjalanan menuju ke airport Soekarno-Hatta Jakarta bermula..
Ini bukan kali pertama saya seorang diri menuju ke suatu tempat..
Jadinya tak ada rasa gentar, tak ada rasa takut..
Kawan2 kat sini dulu slalu tnye tak takut ke, ape ker..
Alhamdulillah..tidak..
Bukan nak berlagak ke ape..
Tapi keberanian itu datang sendiri..
Mungkin berkat mama yang sudah mendidik kami adik beradik untuk berdikari, untuk menjadi berani sejak kecil...
Keberanian itu juga saya percaya datang dari keyakinan bahawa Allah akan melindungi diri ini..
Bila ingat pada diri bahawa Allah itu sentiasa memerhati, hapus semua ketakutan..

Tapi, time awal2 sy decide nk gi Bali naik keretapi sbb kos lbih murah walaupn makan masa yg lama, mama n ayah cuak.. terus dorg suruh beli tiket flight...

Dalam perjalanan, sy sempat berbual dengan seorang ibu yg berasal dari Padang..
Dlm asyik berbual, dia menanyakn yg sy itu asalnya dari mana..

"Bandung ya?"

Dalam hati tergelak..muke aku ni ad macam orang Indonesia ker? haha... (Not allowed to comment on this..=p)
Atau mungkin kefasihan sy bertutur dalam bahasa Indonesia membuatkan ibu ini tak sedar saya ini bukan orang Indonesia..hahaha..

Setelah hampir 4 jam dlm mpv, akhirnya tiba di airport..
Waduh..first time naik domestic flight ni..
Sesak giler..
The first 5 minutes, i'm totally lost!
Where shud i go? Who shud i ask?
Dalam keblurran berdiri dekat counter Lion Air ( nme syarikat flight sy ke Bali), ad seorang lelaki menegur dengan asap rokok berkepul2 keluar dari mulutnya..

" Mau ke mana?"

Tindakan refleks tangan sy segera menepis kepulan asap yg melemaskan..
Lantaklah die nak kate apa..geram la kn bila asap rokok tu mengarah ke muka saya..
Pemuda itu lantas menoleh ke belakang dan membuang baki asap yang ada dalam mulutnya..

" Mau ke Bali.."
" Udah ada tiketnya?"

Lantas saya tunjukkan kertas bukti pembelian tiket..

" Owh..langsung check in.."

Mmg totally berbeza perkhidmatan domestik n international.. International sgt2 lbih terurus dan lbih memntingkan keselamatan.. Klu domestik nih, even foreigners akan dianggap org tempatan..Buktinya, sepanjang sy berada di airport..tiada yg menanyakan passport..
Tak tau la kan..mungkin juge sebab org Malaysia serumpun dr segi rupa dgn org Indonesia, jadinya tak perasan...

Lebih kurang jam 1 petang, pesawat mula berlepas menuju destinasi..Denpasar, Bali..

1 jam 30 minit kemudian...
Alhamdulillah, tiba di Bali..
Terpegun saya melihat ramai juge antara penumpang2 pesawat mula memakai kaca mata hitam...ala2 gaya bersantai, sesuai dengan konsep Bali..huhu ( eleh, sy pn ad gak tp xde arr semangat sgt..blum jejak kaki ke tanah Bali pn, dh nk pakai..haha)

Tanpa cek bagasi, tanpa cek pasport, tanpa cek tiket..
Berjalan terus ke pintu keluar.. Nseb bek kak jiha dh smpai lame..xdela sy melongok di situ..
Btw, airport die bleh tahan lawa la mcm resort..


With my sis, Nazihah..We totally not look alike rite?

" Adik ko tak nmpk mcm lebih tua dr ko pun.."

Huh..ni mesti kak jiha bgtau kawan2 die..
Among our family, sejak kecik, mmg rmi kate sy nmpak lebih matang dr kakak sy...matang ok, not tua..
Tp ternyata salah..sy tetap lebih muda..hohoho

Destinasi pertama adalah Ulu Watu Temple..( pertama utk sy jela, since kakak2 ni dh smpi di Bali 2 hari lebih awal)
Seriously, kt situ SGT PANAS!! Pertama kali sy rse kepanasan begitu..
Tp waktu itu, jam dh mnunjukkan pkl 4.30 ptg..but still panas.. ( Waktu Bali sama dgn waktu Malaysia)
Bru panas dunia nih, tp dah tak bleh tahan.. Ya Allah, jauhi diriku, keluargaku dan sahabat handaiku dari azab api neraka..

Jam 5 lebih, kami menonton persembahan ttg kisah Ramayana..starting gempak, tp lame2 bosan..rse nk tidur pn ad..huhu..

Selesai persmbahan, kami cari tempat makan..Dorg sume semangat nk mkn seafood..sy x kisah, sbb sy suke makan..anything is good to me..=P
Best giler makan kt tepi pantai, malam-malam.. dihiasi bintang2 bergemerlapan... Subhanallah, cantik.. Grand giler lah..
Tp tmbh2 grand bile dh dpt bill..hahaha...
Tu la..org2 kaya jepun nih..bajet mcm murah sgt bende2 kt indon nih..
Nseb bek my sis blanje, klu x mmg x mkn 2 minggu ar jwbnyer..

Keesokannya, our driver aka tour guide cuti 'sembahyang'...die agama hindu by da way..
Jadinya kami berjln kaki area2 hotel yg trletak di Kuta...
Pagi2 gi pantai...
Then singgah2 ke kedai2 yang ada di tepian..
Hard Rock, Starbucks.. Bagaikan sudah mnjadi tempat favorite my sis n frens..

Hati bertanya pada diri..this is among da products dat shud be boycotted rite?
Waduh2..gi mana nih??
Tatkala kaki melangkah ke dlm Hard Rock, syukur xde langsung keinginan nak beli..
Tp bile masuk ke Starbucks..
iman jd goyah.. Those drinks~
Subhanallah..sy dh sme2 membantu Israel menghancurkan Palestin, menghancurkan negara2 Islam, membunuh saudara2 seagama..TIDAKK!!!

Maafkan aku saudara2ku..
Sekecil2 perjuangan ini pun tak dapat ku pertahankan..
Aku malu..Malu pada kalian, malu pada teman, malu pada Rasulullah, malu pada Allah!
Ya Allah, maafkan aku ya Allah..
Tetapkanlah hatiku ya Allah.. Jangan Kau tarik nikmat iman dan hidayah dariku..
Sungguh boleh saja ku tahan keinginan itu, namun aku tewas, tewas dgn pujukan nafsu diri...

Wahai org2 yang beriman! Mengapa kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan? Itu sangatlah dibenci di sisi Allah jika kamu mengatakan apa- apa yang tidak kamu kerjakan.

(Surah As-Shaff, 61:2-3)

Seribu penyesalan tiada guna..
Seluas air laut air mata ini mengalir juga takkan merubah apa yang telah berlaku..
Yang ku harapkan adalah keampunan darimu ya Allah..
Maafkan hambaMu yang kerdil ini..

Hari terakhir kami di Bali, pd paginya..
Kami ke suatu tempat yg sering dikunjungi oleh para pelancong yang ada di Bali... Pulau Penyu..
Ingatkan ade penyu kt tepi2 pantai ke ap..
rupenye pulau tu adlah tempat pembiakan penyu..
First time dpt pegang penyu..
Kt ctu ad gak binatang2 len..So kami ambil ksempatan ambil gmbr dgn hampir semua binatang.. Helang, then sesumpah klu tak salah.. geli~ kulit die bersisik n sejuk..
(tetibe trbyg2 td cicak jatuh kt tgn waktu tgh kibas2 kain..eeuuu!!!)

Dari pulau penyu, langsung ke airport..since flight sy pukul 1 ptg..kene cek in lbh kurg 1 hour b4..
My sis n frens flight petang, sempat la nk gi jejalan lg..

Selamat tinggal Bali~

Salah satu perkara yg xkn sy lupakan adalah sun burned skin!! Kulit yg dh cukp gelap digelapkan lagi..takpe2..manis..haha ( sedapkn hati yg lara..)

Banyak perkara yg saya lalui di Bali..
Banyak juga perkara yang saya pelajari..

Semalam, saya dan teman2 ad mmbuat perbincangan.. Salah satu perkara yg dibincangkan adalah perbezaan muslims and non muslims tika menikmati keindahan alam..
Non muslims mungkin akan terpegun dgn keindahan itu namun sayang dalam hati-hati mereka, tidak ad tergerak untuk memikirkn ttg penciptanya..
Siapa pencipta alam semesta?
Siapa mencipta gunung-ganang, bintang-bintang?
Kita as muslims, InsyaAllah..tatkala melihat keindahan ciptaanNya akan segera mensyukuri nikmat dunia yang diberikan oleh Sang Pencipta..

Betapa beruntungnya kita diberikan nur keimanan, nur kefahaman dari Allah..
Jagalah ia sebaiknya..

As a conclusion, dalam menempuh hidup ini, tak kisah la apapun yang kita lakukan.. travel ker, blajar ker.. Haruslah ada matlamat, ada tujuan..dan mengharapkan agar segala perkara yang kita lakukan dapat mendekatkan diri kita kepada Allah dan mendapat keredhaanNya.. InsyaAllah..

Addition info :
  • Since Bali adlh slh satu tmpt perlancongan yg trkenal di dunia, ramai penduduk tmpatan sgt hebat berbahasa asing..Cakap je bahasa ape..mandarin, japanese, spanish.. they know it all.. And everytime dorg tegur kami, dimulai dgn salam.. phm2 la majoriti orgnye agama aper..
  • Kedai kat Bali kebanyakkan tutup awal dalam pukul 9-10 malam.. Tapi waktu2 itu jugalah club2 mula menjalankan operasi..
  • Walaupun anda tak berminat untuk membeli barang yang dipromote, anda harus at least senyum pada penjual..Klu x anda akn digelar sombong.. ( Belajr dr kesilapan..=P)
  • Ramai yang datang ke Bali akan ke spa sbb murah.. Tp lebih baik g spa kat Jatinangor, lg murah..haha
  • Jgn jalan malam2 di luar kalau anda di Bali, berkemungkinan akan bertemu orang mabuk yang ingin mengajak anda bermesra
  • Anjing ada di mana-mana!! Jgn trkejut klu anda lihat anjing juga exercise di tepi pantai..
  • Arak juga ada di mana-mana..bukan dalam tin seperti kt Jatinangor tp dlm botol besar.. Homemade!
  • Pakai sunblock tebal2.. ( Blajr dr kesilapn gak)
  • Trick blah-kalau-tak dpt-harga-murah (hanya yg hebat brshopping tau) bkn hanya blh dipraktik di Pasar Baru ttp boleh juga di Bali.. kemungkinn besar anda akn dipanggil semula org penjual itu..hahaha

.:When Heart Does the Talking:.

Wednesday, 8 April 2009

Miss my baby!

Exam dh abis..Alhamdulillah~
Sok start cuti slame 4 hari..besh2..

Cuti ni nk wat pe ek??
Ad yg nk tgk movie memanjang...
Ad yg nk studi utk final..(ad ke?? klu ad bgtau sy..haha)
Tak kurang yg pulang ke tanah air tercinta...

Oh Malaysia..
Ape la khabarnye ye..lg2 sejak ad PM bru yg sgt dedikasi...(-_-)
Bertambah aman kah??
Bertambah mantap kah??
Hmmm...

Bile ckp psl Malaysia..
First thing in mind surely my beloved family~
Mama..Ayah..rindunyer..
Rindu gak kt Najwa! Najwa baby ti Bell..

Hehe..
Kat cni juz nk share latest pix Najwa yg ad kt sy..
Latest ke?? Gmbr time sy blek Februari ari tu..hohoho..

Najwa suke kamera!! ( anak didik ti Bell ni..hehe)

Bajet muncung tu bleh kalahkn Angelina Jolie ar tuh...

Btw..
to my lovely sis.. (tnpe maksud trsirat pnggil u lovely...=) )
Welcome back 2 Malaysia~
Beshnye dh abis studi kn..huuu..
Dh start kerje tu nnti..keje rajin2.. Gaji tu bgla ckit kt Bilah~hehe
Kak jiha tu dh tua, carilah jodoh cpt2...( though most ppl said im da 1 who gonna b married 1st..haha)
Anyway...Can't wait to meet u nnt~
Penuh2kn purse n poket tu ek.. Hehe..miss u sis!


.:When Heart Does the Talking:.

Tuesday, 7 April 2009

Malam Muslimah 2009 (Muslimah only!)


Assalamualaikum w.b.t

InsyaAllah..
Malam Muslimah atau lebih dikenali dengan nama Lailatul Hurul Ain @ Malam Hurul Ain (MAHA) akan diadakan pada 2 Mei 2009 di Baraya, Jatos..

Jatos??

Hehe..releks2..ad jln belakang, pki elevator..takde ar buat catwalk kt dlm shopping complex tuh nnti..

Harga?

Berpatutan..takkan mencecah 100k.. around 60k je! ( masih dlm perancangan..akan diberitahu kelak!)

Makanan sedap x?

Mestilah!! Itu salah satu aspek penting...

Ape aktiviti@pertandingan yang akn dijalankn malam tu?

Hmm..pernah berangan nk jd model@ratu cantik tp x tercapai hanya disebabkan anda trlalu cantik??
Impian anda akan direalisasikan pada malam itu...

Ada bnyk lg sebenarnye..but u girls have to wait.. Tunggu kami menyerang di dewan kuliah~

Kod Pemakaian?

Sopan..as simple as that!

Ini merupakan anjuran pertama kalinya oleh muslimah batch 08...
Jadi, kami menerima sebarang idea dan pendapat dari semua bagi memeriahkan lagi suasana malam itu nnti..

This is just an introduction...
Wanna know more??
Wait and see!!
Spread out da news!

AMARAN: MAHA AKAN MENGGEGAR JATINANGOR PADA 2 MEI 2009!

.:When Heart Does the Talking:.

Thursday, 26 March 2009

Jangan menilai sesuatu berdasarkan luarannya

Petang semalam, saya dan beberapa teman ke kedai baju untuk meluahkan rasa tak puas hati sebab baju yang kita pesan hari tu semuanya kecik2..baju saiz L hnye blh dipakai oleh budk yg brbdn saiz S..tak muat!! rugi arr duit!
Mungkin sebab perempuan lebih emosional..
Saya dan seorang teman perempuan yang lebih banyak memancurkan kata2 tak puas hati..
Yang dua lelaki yg turut ikut lebih kepada berdiam diri dan mendamaikan keadaan..
Bertambah2 deraslah mengalir panas baran yang sudah sejak azali mengalir dalam darah keluarga...
Dun judge this bapak by its face~
Muka mmg innocent..
Tapi mane la tau hatinya..
Lagipun hak kita lah nak suruh dia tukar semua baju2 tuh..
Salah diaorang 100%..
Yng budak laki sorg ni, masih boleh bercakap manis ngan pak cik ni...
Eeee...geramnya!!! Brtambah liat arr die nak brtanggungjawab!
Pak cik tu kata..kene konfemkan dengan orang2 die dulu..
Apsal nak konfemkan plak?? Sabar Nabilah!!!
Kami berlalu dari situ..Esok nak datang semula..
Tapi esok, saya akan pergi dengan teman perempuan je.. tak pyh la bebudak nih..

Alang2 keluar, saya dan teman ke Jatos..( sambil releasekn tension!!)
Nak beli barang2 keperluan (makanan yang plg penting..=P)
Tetibe je, kedua2 perut mengidam Western food for breakfast..heee
Maka, kami pun belilah...
Egg to make scramble egg..
Red bean in tomato sauce..
Bread..
Hotdog...
Salad...
Nyum2...perut dh bergendang~

Perancangannya, kami nak masak di bale teman malam itu.. (malam? breakfast malam? hehe.. utk sahur la..)

PERATURAN BALE : The magic jar (rice cooker) can be used only for cooking rice and warming instant noodle or soup. The other use is prohibited. (pg. 17)

Alang2 tu..ingatkan nak tidur je kat bilik teman.. Sekalian nak tgk movie 'The Body of Lies'...

PERATURAN BALE: It is not allowed to sleep at your friend's room ( walaupun tak trcatat pn dlm buku..hmm..)

Dh punye semangat angkut barang2 sampai ke bili teman..
Tgk kat pantri ad jer magic jar...
Tup2 rupenye...dlm magic jar tu, xde periuknya..Huargh!!
Dun judge magic jar by its cover~

Waktu menunjukkan jam 9.30 malam...
Hmm..camne ni ek??

Last2, kami membuat keputusan utk 'berpindah' ke bale saya~
Kami bersiap2..

Sesampai ke pintu Bale saya..
Ternampak satu kelibat di dalam bale..
Berbaju putih, berdiri tegak berdekatan kaunter...
Teman jadi takut..

But I said dun worry be happy..
Jangan pandang dia..buat deeekkk jer.. Dia masih baru...
Masuk saje ke bale, saya mndekati kelibat brbaju putih itu..

" A'a..kunci kamar xx, terima kasih.."
" Hati-hati ya..Jgn sampai jatuh.." A'a sempat mengingatkan..Saya waktu itu sedang memegang plastik berisi beberapa biji telur yang sudah pecah satu...

Pak guard ni memang baik...
Mungkin sebab dia masih baru dan masih belum 'dikotori mindanya' oleh ehem2..
Walaupun mukanya agak tegas sehingga membuatkan teman saya takut..
Tetapi..
Dun judge pak guard by its cover~

Kami mendaki ke atas, dan langsung memasak...
Sambil menonton movie nanti, nak makan..

Selesai masak, kami menonton movie yang dinanti2 sambil makan..
Saya sebenarnya kurang meminati cerita ganas2 begini..
Tapi tetibe je berminat nak tgk...mcm interesting..

Overall, best la movie ni sebab menunjukkan kekejaman sebenar Amerika..Cuma adalah certain2 part yang saya tak berapa setuju.. especially part perempuan Arab, Aisha (character dlm movie tu) dengan hero Amerika ni hampir brsalaman.. Perempuan tu tak jadi bersalam dgn lelaki tu hanya sebab kakaknya sedang memerhati..
Kalau tak??
Uish3..
Kita tu, perlu jauhi kemungkaran sebab takutkan Allah bukan yang lain!
Ada banyak lagi tapi tonton lah sendiri dulu..Boleh share2 opinion bout dis movie nnti..
Frm dis movie gak..kite bleh applykan dun judge people by its cover...=p
Hero ni muke mmg macho ( Leonardo Dcaprio..mestilah..hehe..) sampai Aisha tu syok kat dia tapi sebenarnya dialah orang kuat dalam menghancurkan Islam..
So teman2ku perempuanku..always beware!

Jangan mudah percaya pada sesuatu, pada seseorang..
Kenal pasti dahulu~

.: When Heart Does the Talking:.

Thursday, 12 March 2009

Sadness ('_') in Happiness ('v')

Baru-baru ini, hati melonjak riang tika dikhabarkan..adik mendapat keputusan cemerlang dlm SPM..Alhamdulillah..=)

He deserves it!Congates cyg akak! Mmmuahh..('x')

Beberapa hari sebelumnya, ayah bgtau yang Najwa (anak buah trsyg~) tak sihat..cirit-birit, selsema..
Sebaknya bila dbygkanlah kesakitn yg ditnggung ank kecil yg bru brusia 3 buln ini...=(

Tiga empat hari yang lepas..Mama telefon waktu sy sedang asyik menikmati es ketan hitam (my fav drink) di gerbang.. =) Mama suruh beraya di Indonesia je tahun ini di Surabaya (ad kenaln keluarga d sane..) , tak perlu balik sbb dh balik untk cuti sebulan lebih nnti..lgpun, cuti sminggu jer..membazir duit je balik..Sedeyh..=(

Begitulah kehidupan~
Samada kita sedar ataupun tak..
Ada waktu kita diulit kegembiraan, keriangan, kemanisan..
Dan ada waktu kita diselubung kesedihan, keresahan, kepahitan..

Sampai org tua dulu2 pun ada pesan..
Kalau ketawa tu brpada2..jgn lebih2 nnti menangis kemudian..

Kegembiraan berselang kesedihan...
Kemanisan berselang kepahitan..
Kesenangan berselang kesusahan..
Best ke hidup begini??

Atau mungkin lagi best kehidupan tanpa kepahitan..tanpa kepayahan..? Everlasting happy life?
Tak de masalah..Happy jer..

Hmm...Best apa?? ( Kalau skali pikir..)

I dunno what u guys think but to me...
If there's no sadness, bitterness..That..we can't call it as life..
Life is a journey...
Where u have a goal..
To reach the goal, u need to go thru some hardness...
Kalau senang memanjang jer..tak gempak arr..

Ya..kita semua tahu..
kita semua pernah rasa..
Bila masalah mendatang...btul..
memang seksa!! memang geram!! memang rse sedih!!
kalaulah takde satu titik pun iman di dada, dh lama dh trjun dri tingkap ke ap..
kalaulah takde satu butir rasionaliti dlm minda, dh lama dh kene hukm gantung sbb bunuh org atas dasar tension yg sesgt dgn masalah..( PERHATIAN: Dun do dis at home!)

Tapi kalau difikir dalam2..
Kepahitan itulah mematangkan diri..
Kepayahan itulah mengajar diri..
Btul x?

Kesihatan, kekayaan, kelapangan, masa muda dan kehidupan...
Bayangkan kalau semua ini berterusan sepnjang hayat kita...
Tanpa adanya kesakitan, kemiskinan, kesempitan, masa tua dan kematian...
Apa mungkin kita akan tergolong antara yang beriman kepada Allah??

Bila diri dikelilingi harta yang menggunung, yang tak pernah hilang...
Bila diri berjaya mencapai segala yang diingini...
Apa mungkin kita ingat Allah pada waktu itu?
Mungkin ya, mungkin tidak..
Tetapi..betapa tinggi peratus kepastian ada tentang itu?

Ada pepatah mengatakan..
Bila kita mentaati Allah, kita akan menurut segala suruhan-Nya..
Bila kita mencintai Allah, kita akan mensyukuri segala nikmat kurniaan-Nya..

Berdoalah bahawa cinta kita kepada Allah amat dalam sehingga mana..bila diberi kesenangan hidup..kita mnsyukurinya dan tidak kufur nikmat!

Jangan sesekali kita leka terhadap nikmat yang diberi-Nya...
Manusia SERING LUPA...

p/s: dh lama post ni trperap kt draft...bru disiapkn =p
jd maaflah klu ad yg tak kene memane~
harap diprbetulkn...

.:When da Heart Does da Talking:.

Sunday, 8 March 2009

Tatkala cinta menghambat, hati kian terpaut...

Saya cintakan awak!
I love you!
Sarang heyo!
Aishiteru!
Wa ai ni!
Je te'aime!
Te amo!
Ana behibak!


Tak kisahlah bahasa apa yang digunakan tapi alangkah indahnya ayat-ayat itu bila dilafazkan oleh orang yang kita cintai, orang yang kita rindu, orang yang kita sayangi, orang yang sering kita berbalas sms..
Tergolek2 atas katil, terbelit2 wayar telefon..( ok2, org skrg mane pakai telefon umah kan..sume pakai mobile phone! Lagi2 nk gayut ngan 'org tersyg', tkut terkantoi ngan parents nnti klu pkai phone umah~)
Seronok bila si bf/gf dok melayan kita dengan suara-suara manja, dengan ayat-ayat puitis..sampai hati yang keras bak batu menjadi cair bak air..


Saya sudah penat melihat geligat kawan-kawan yang asyik berbalas-balas sms..
Bertambah lemas bila mereka mula merengek2 tatkala bf trlambat 1 minit je pun untuk menelefon mereka..
Saya sudah bosan bila segala masalah, moment2 manis dan segalanya ttg bfnye nk dikongsi bersama..

Dulunya, ya! Saya mengaku, saya mnganggap cinta ini boleh jer..
Tak salah selagi kita pandai jage diri kita..
Selagi tak pegang2...tak dosa..

Tapi sangkaan saya meleset tatkala ada teman yang menerangkan bahawa..
COUPLE INI HARAM...
sebab ia menjurus kepada maksiat..
dan ianya sama juga dengan mendekati zina..

Dan janganlah kamu mendekati zina; (zina) itu sungguh suatu perbuatan keji dan suatu jalan yang buruk. (Surah al-Isra' Ayat 32)


" Mane ad zina, kiteorg bukan dok tmpat gelap..kadang2 pn, kuar ramai2 ngan kawan.."

" Kteorang bkn berdua je, kitaorg dating kt tempat orang ramai.."

Ade je alasannye..

Tapi cube la kita fikir, kalau dah kekasih depan mata, ada ke kita nak toleh2 tempat len, ade ke kita nak dok hirau orang ramai sekeliling?

Tidak kan..apa yang kita hirau pada waktu itu adalah nafsu kita!

"Sayangnye aku kat dia.."

"Hensemnye dia hari ni..bangga aku jadi awek dia.."

Itulah perasaannya, mungkin...

Dari situ, berputik zina hati..bila hati ini tak henti2 berrtasbih nama kekasih kita.. terbayang2 wajah kekasih kita..malam tak boleh tidur tanpa mendengar suaranya..

Astaghfirullah..

" Eleh, ko x penah couple..bleh cakap arr..ko belum rase perasaan bercouple.."

Okey2..Macamne kalau saya cakap, saya pernah terjerumus ke kancah maksiat itu??

Ya! Ya! Ya!

Ingat saya bangga? Ingat saya suka bila saya mengaku kat kawan2 yang saya pernah bercouple gak?

Saya tak rasa bangga walau satu zarah sekalipun..

Saya rasa jijik, saya rasa diri saya penuh dosa, saya rasa saya keji, bodoh kerana pernah membiarkan diri melayani nafsu terhadap sang lelaki..

Saya rasa bersalah terhadap bakal suami saya kelak kerana telah pernah memberi kasih kepada lelaki lain..

Tak perlulah saya ungkit kembali kisah saya yang dulu itu..

Tak ingin saya ingat! Tak ingin saya petri di halaman ini..

Tapi sebenarnya, untuk apa berCOUPLE?

Kerna menagih kasih?

Sungguh, kasih ibu bapa, kasih keluarga dan kasih teman lebih berharga dan mulia..

Mungkin kerna saja2? Nak isi masa lapang?

Sungguh ruginya masamu didunia bila dihabiskan dengan perkara maksiat ini..

Dan diletakkanlah kitab (catatan amal), lalu engkau akan melihat orang yang berdosa merasa ketakutan terhadap apa yang (tertulis) di dalamnya, dan mereka berkata, "Betapa celaka kami, kitab apakah ini, tiada yang tertinggal, yang kecil dan yang besar melainkan tercatat semuanya," dan mereka mendapati (semua) apa yang telah mereka kerjakan (tertulis). Dan Tuhan-mu tidak menzalimi seorang jua pun. (Surah al-Kahf Ayat 49)

"Aku dah sayang gile kat dia..takkan la nak pisah gitu jer.."

Anda lebih sayangkan Allah atau si dia?

...Tetapi boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu, padahal itu baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal itu tidak baik bagimu. Allah Mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. (Surah al-Baqarah Ayat 216)

Kalau rasa2 dah mampu, tak salahnya nak ke jinjang pelamin..

Kalau niat di hati nak main2 cinta sahaja, lebih baik hentikan.. buat bazir masa je..

'sense of begin with the end of mind'

teringat pula kata2 hasil nukilan Hasrizal Abdul Jamil dalam bukunya yang pertama, 'Aku Terima Nikahnya'..

Jgn memulakan hubungan, jika tidak ada niat untuk berkahwin dalam 2-3 tahun..

Allah meminjamkan masa di dunia untuk kita beribadah...bukan selain daripada itu..

Refresh semula matlamat hidup anda di dunia..

Kenapa anda hidup di atas muka bumi ini?

Untuk apa?

Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan agar mereka beribadah kepada-Ku. (Surah ad-Dzariyat Ayat 56)

Alhamdulillah, Allah sayangkan saya.. Allah menunjukkan jalan yang dicari2 selama ini..jalan kebenaran..

Syukur saya ditempatkan di matrikulasi, di mana teman-teman seperjuangan saya telah banyak membantu saya..

Syukur saya dihantar belajar ke Indonesia, dimana bertambah-tambah ilmu yang saya pelajari..

Kapada yang sedang bercouple, fikir2kanlah..

Kepada yang nak bercouple, sungguh anda beruntung kerna belum bercouple.. Jauhi segera..

Kepada yang belum bercouple, anda lebih beruntung..kerna hati anda belum mnjerumus ke permasalahan zina ini..Jangan sesekali dekati..


.: When Heart Does da Talking:.

Friday, 6 March 2009

Mama, maafkan Bilah!

Sejak pulang dari cuti hari itu..
Semakin sibuk jadinya..
Org kate klu dh masuk system, dh senang la ckit..
Tp bertambah2 sibuk adalah..
Makin banyak benda kena belajar sendiri sebab lecture satu jam je sminggu n time tutorial, kadang2 bukan faham sangat pun..

Hmm..
Ikhlaskan hati untuk beribadah semata2 kerana Allah.. Itulah yang sering diingatkan oleh abang2 dan akak2 senior..
Betul3..
Lagipun, seorang muslim yang sedang berjuang di atas bumi Allah tak boleh ada masa lapang kerana masa lapang akan memakan diri..itu nasihat kak Salmah..(bkn nama sebenar, pki name glamor..hehe)

Dalam sibuk2 dengan kelasnya, dengan program2 yang dijalankannye, dgn bnyk perkara2 lennye...
Sampai terlupa hari jadi mama tersayang pada 2 Mac 2009 lepas...
Huargh!!!
First time termiss nk wish kat mama~
Sori sesangat mama.. Bilah terlupa!

Itupun kalau ayah x ingatkan, mesti sampai akhir bln Mac ni pun, belum tentu teringat nak wish..
Teruknye Nabilah!!
Ape nak jadi ni...

Nasib baik sesangat ada skype dgn ayah petang semalam (5/3/09)...
Thanks Ayah..

Saya percaya, seorang ibu itu tak mengharapkan apa-apapun dari anaknya kecuali kasih sayang dan kejayaan anaknya...
Pada hari lahirnya, seorang ibu itu tak mengharapkan apa-apa kecuali perhatian dari anaknya biarpun hanya secebis...

Cepat2 saya mesej mama dgn kata2 cinta..hehe..x lupa diselitkan maaf pd awlnye sbb lmbt wish..
( Haa..kpd yg ad trngiang2 kt kepale- nape x kol jer??- time ni stil ofis hour, mama x abis keje ag..so x leh ganggu lar..)

Kesilapan ini takkan ku ulang lagi!
Mama, I LOVE YOU!

U r da person dat I luv da most..
I knw you've been thru so much things..
Thru happiness and sadness..
Thru easiness and hardness..
Though u never reveal the sadness of yours...
Don't think that I don't know..
I know because I'm your child..I know u..
Though u never show the hardness of yours..
Don't think that I didn't noticed it..
I do notice because I'm your child..I understand u..
If there is anything that I can do to kill your sadness and hardness..
I will!I will!
Cause the only thing I wanna see on your face is ur smile..

.:When Heart Does the Talking:.

Thursday, 26 February 2009

Akak takkan lupakan Kuya!

Kelas tadi memenatkan..
Mane taknye..lecture hampir 4 jam sekaligus..
Lecture CRP ( Community Research Program) ngan BHP ( Bioethics and Humanity Program) plak tu..Hmm..paham2 je la..

Sesampai je ke kamar..
On laptop..hasrat di hati nk bace blek lecture semalam..
Tapi, mcmne ntah.. Ke lain plak..
Tergerak nak tekan satu dokumen..
Click2..

Foto2 Kuya terpampang di skrin..
Rindunye kat Kuya.. Tetibe sebak je rasa hati.. Sebab sekarang, Kuya dah takde lagi kat dunia..

comel kuya waktu kecik2..

Kuya kucing kesayangan saya..
Telah meninggalkan saya pada bulan April 2007...

Orang cakap saya ni pelik sebab sayang sangat kucing saya..
Nape nak pelik plak?
Kucing makhluk Allah jugak..
Kucing juga merupakan binatang kesayangan Rasulullah..
Daripada saya dok sayang orang sampai terbawa2 rindu pastu menjurus kepada dosa...
Berkali2 ganda lebih baik saya sayang binatang..kucing saya..
nak peluk cium pun tak dosa..heheee

kuya waktu gemuk~
Kuya adalh love at first sight saya..hehe (ayat x boleh thn...tp betullah!!)
Oleh sebab antara adik beradik die, die yg paling comel..tambah2 bulu die paling unik...warna perang2 gitu..
Waktu saya form 4.. saya ambil die dan lg seekor nama Hana ( dibawah jagaan adik saya) dari kampung..
Mula2, embah wedok (nenek dalam bhs jawa) tak bagi bawa balik sebab kesian tgk kucing ni terpisah dari ibunya..
Tapi saya kate xpe, bleh bagi minum susu tepung.. Saya bgtau embah wedok sya akan jga kucing ni bebaik..

Punyela risau embah..sampai bru je sehari Kuya dan Hana ad kat rumah saya, embah call tnye kabar kucing2 ni..haha

Terkenang kembali geligat dan aksi comel Kuya pada separuh hayat pertamanya..
Aktif sangat.. Pastu, suke gigit2 orang..
Satu tabiat die adalah dok atas sofa sambil merenung ke luar tingkap..klu org panggil, mmg die buat dek je..
Bab makan jgn cakapla..no 1.. dia kene makan sorang2, kalau tak..makanan Hana pun dia habiskan..

Dia ni suka brjalan2 jauh..sampai satu hari tu die hilang..
sedih sangat!!
Namun nak dipendekkan cerita, lepas satu bulan..bru jumpe balik.. rupanya, ada pada family kawan adik saya.. Dah besar dah dia!!
Kesian pulak bila dipikirkan, mesti mereka dh sayang2 kaat Kuya ni, tp saya ambil semula..
Tapi saya sayang Kuya gak!!

Namun..
Life Kuya tak segembira dulu..
Dia selalu dibuli oleh kucing2 lain..
Hampir setiap hari, Kuya pulang ke rumah dengan luka yang baru..
Kesian sangat tengok dia..
Orang cakap, kucing ni kalau dimanjakan sangat, jadi tak pandai nak melawan..

Ada sekali saya ternampak die dibelasah seekor kucing hitam..memang betul, die tak melawan langsung!!
Kenapa x lawan, Kuya??!!!!
Kenapa biarkan kucing tu gigit cakar Kuya??!!

Badan dia yang luka2 itu, mama sya sapu dengan ubat..
waktu itu, saya tak berani untuk melakukannya..
Dia mengiau kesakitan sampaikan dia jadi takut apabila kami memegangnya..
X sampai hati..Kesian dia..

Bulan April 2006, saya sekeluarga brpindah dari Klang ke Petaling Jaya..
Bwk la Kuya dan Hana..
Bawak sekali anak2 Hana yang bru lahir..4 ekor anaknya..

Ingatkan kalau dah pindah, takde la Kuya kene buli lagi..
Tapi sayang, dia tetap dibuli dan dia tetap tak defense dirinya..

Banyak kali dia mencicit lari masuk rumah bila dikejar kucing jahat..
Tapi yang buat Ayah mengamuk..bila dia mencicit dan terberak sekali..
Bayangkanlah ketakutan yang Kuya rasakan smpai boleh macam tu...

Akhir-akhir hayatnya..

Badan Kuya dan tak gemuk macam dulu..
sekarang kurus sangat!! Boleh nampak bentuk tulang belakangnya..
Makan pun tak lalu..dia minum aje..
Sedihnye bila tengok keadaan Kuya waktu itu..
Sementara saya tak dapat berbuat apa..
Kuya dah jadi murung, tak seceria dulu...
Tak semanja dulu...

Kuya dah tak boleh diangkat, ditimang..
Sebab badan Kuya penuh luka, pegang sikit, dia mengiau kesakitan..

Beberapa hari sebelum Kuya mati, hairan bila tengok dia berjalan lebih kerap berbanding hari2 yang lepas..
Tapi, rupanya dia menghilangkan diri..
Kami sekeluarga mula risau..
Dahla dia sakit, pastu tak tau kemana..
Ada juga pergi ke sekeliling mencari tapi tak ada..

Dalam tiga hari kemudian...
Waktu itu, saya sedang menguruskan hal2 borang nak masuk matrikulasi di ruang tamu atas..
Adik dan abang saya menjerit di bawah memanggil saya..

" Bilah..Kuya dah mati! Bangkai dia kt luar sini ni..!"

Perasaan yang amat2 sedih bila saja mendengar kabar itu, hanya Allah yang tahu..

Mana tak sedih, kucing yang saya amat sayang dah mati!
Dulu...bila saya kena marah, bila saya sedih..Kuyalah pengubatnya.. Bila tengok gelagat dia, hilang semua masalah..

Adik saya berlari ke atas...

" Cepatlah Bilah, tgk Kuya..mata dia separuh tertutup..Cepat2!"
"Tak nak! Tak nak! Tak nak tengok!"

Saya tak sanggup tengok bangkai Kuya! X sanggup!
Tengok dia sakit menderita pun dah membuatkan hati saya menderita, inikan melihat dia mati, x bernyawa!

Ayah menyuruh abang tanam bangkainya..
Sempat abang saya tanya,

" Bilah nak tengok tak untuk kali terakhir?"

Tak nak! Biarlah kali terakhir saya melihat Kuya adalah waktu dia masih hidup..
Saya percaya, jika hari itu saya melihat bangkainya.. Sampai sekarang, apa yang saya akan bayangkan adalah keadaan waktu dia menghadapi ajalnya...
Biarlah kenangan manis bersamanya terus bersemi dalam diri ini..

Kini, Moya telah menggantikan tempat Kuya yang telah pergi..
Satu perkara yang saya suka tentang Moya adalah kerana Moya mengingatkan saya tentang Kuya..
Geligat mereka sama..
Waktu Moya kecil, saya ada memberitahu ibu saya,

" Ma, Bilah rasa roh Kuya masuk dalam badan Moya la.."
" Yela tu.." Mak saya jawab nak tak nak..Malas nak melayan anaknye melalut...
Hehe..

Moya pengganti Kuya


Sebenarnya, bagaimana sayangnya kita pada sesuatu atau seseorang sekalipun..
Dalam satu jangka masa, kita akan berpisah..
Kita harus siap dengan itu..dan memastikan kita tak jatuh tersungkur tatkala orang yang kita sayang telah pergi meniggalkan kita..
Cinta sesama manusia atau cinta sesama haiwan atau mungkin juga cinta pada sesuatu benda..bukan abadi..
Hanya ada satu cinta yang hakiki..
CINTA KEPADA ALLAH!
Cinta yang bawa ke mati..

Bagaimana untuk mendapat balasan cinta itu?
Senang..
Kita cinta Allah dengan sepenuh hati!!
Bagaimana nak cinta sepenuh hati?

Hmm..imagine jika kita cinta seseorang, kita akan menurut kata-katanya dan takkan melawan sedikit pun.. Bila dia kata, u jgn buat perkara ni yer...kita turut je kan sebab takut org tersebut hilang rasa cinta terhadap kita..

Begitulah cinta sepenuh hati terhadap Allah..
Menuruti segala suruhan-Nya dan meninggalkan larangan-Nya..
Mungkin mudah untuk dilafazkan, tapi pasti payah untuk menamalkannya.. Oleh kerna adanya hawa nafsu..
Maka hal yang demikian, kita perlu lawan hawa nafsu kita.. Mendidik diri agar tak tunduk kepada hawa nafsu bisikan syaitan..
Kalau terasa macam nak tidur waktu tengah belajar..tahan2..
Kalau terasa macam nak tengok cd time2 kerja ada je yang tak siap lagi..tahan2..

Begitulah..
The bottom line is.. Cinta Allah sedalam-dalamnya dengan amal makruf nahi mungkar agar insyaAllah, cinta kita itu diterima Allah dan agar kelak kita ditempatkan disisi-Nya..Aminnnn


.:When Heart Does da Talking:.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails