Tuesday, 17 February 2009

Enlighten Your Mind, Body, Spirit and Soul

"Nak join tak embryo? Kalau nk, bg nama kat akak..." Semangat kak farhana mengajak kami untuk mengikuti program Embryo II anjuran masjid As-Syifaa itu.

"Hmm..ape tu ek?" Saya dan kawan2 kurang mengerti tentang program tersebut...

"Ala..masuk2 kampung, jumpa patient, cek blood pressure gitu..best!! Akak pun pegi!"

Fuhh..Bunyi mcm best giler..
Atas sebab kesemangatan kak farhana menceritakan keseronokan program tersebut, sy dan 2 org rakan dgn segera bg nama untuk jadi peserta.


13 Februari 2009

Jam 5, kami disuruh brkumpul kat perkarangan As-syifaa..
Teteh (brmaksud kakak dlm bhs sunda) dh ingatkan semalam waktu briefing..

jgn terlat walau satu detik pun, kerna satu detik berharga sama dgn satu nyawa pasien
(jgn terlambat walaupun satu saat, kerana satu saat itu adalah sama dengan satu nyawa pesakit)

Hmm..suspend giler bile dgr teteh ckp gitu..
Tak boleh dibuat main..
Oleh sebab itu, saya pun datang awal bareng (bersama) satu teman..
Hehe..sebonarnye, dtg awal tu bkn hanye sbb tu tp sbb teman ni trtinggal hp kt bilik tutor.. punye la menggelabah die..haha
Alhamdulillah..mujur jumpe..
Terima kasih gak kat Pak Anton yg berada dekat dgn tempat kejadian...
Hmm..walaupn smpai sekarang masih musykil ape fungsi terima kasih kt die..bkn sumbang papepun dlm penjumpaan semula hp itu...
Haha..mungkin semangat kerisauan yang amat tinggi kot..risau yg teramat kalau hp tu hilang..
Bgus2..sy suke semangat anda, Pak Anton!

Ok2, back to the main story..

Lepas solat Maghrib dan Isyak, kami pun bertolak ke destinasi yg nk dituju..
Subang~
Pengangkutan kami: Ton tonton tonn tonnnnnn ( patutnye bunyi trompet) Tronton!!! (org melayu panggil lori tentera)
Excited, excited gak..
tapi punye arr padat..padat ya amat!
imagine la 30 org msuk dlm stu lori yg x sebesar mane..
pstu ditambah muatannye dgn beg yang gedek (besar) lg padat..
MasyaAllah..
Tapi, xpe..janji dpt tido coz time tu ngantuk sesgt...( walaupn bru pkl 8 mlm)
Sbb rmi sgt, sy dn beberapa org yg terakhir naik terpakse duduk bwh beralas tikar..
Lagi bgus, bleh baring trus ni...huhu
Oleh sebab ngantuk yg melampau, tempat yang luas (kaki blh memanjang) dan ad beg sbg bantal, sy pn tidur dgn nyenyaknye ~
Lori yg bergegar dgn kencang tak berjaya menggugat..haha

Sesampai ke destinasi dlm jam 10 lebih, kami ditempatkan sementara di asrama lelaki (utk satu mlm)..
mungkin disebabkan malam dh makin larut dan asrama perempuan agak jauh ke dalam..

14 Februari 2009

Pagi2 lagi, pukul 2.30 pg.. Kami bangun, bersiap2 untuk tahajud, menghadap Allah Yang Esa...Tahajud 8 rakaat diikuti witir 3 rakaat..

Alhamdulillah, ini kali pertama buat tahajud sebanyak ni... Agak mencabar sebab harus melawan tarikan kuat pada kelopak mata oleh para syaitan..

Selesai tahajud dan solat Subuh, kami mula bersiap2.. Pack2 barang sebb nak pindah ke asrama perempuan..Breakfast sume..Kemudian, beg dihantar ke asrama perempuan dgnn lori..

6.50 pg...kami menuju ke lapangan depan asrama lelaki tersebut..Katenye nk kene bertolak pkul 7.30pg, tp biaselah kan..paham2 jela ek..

Jadinyer bertolak dlm pkl 8.. Bertolak ke BP! ( Balai Pengobatan)

Semangat tp nervous gak coz first time nk jmpe patient btul2 nih...Sesampai di sane, perkarangan BP sudah penuh dengan penduduk yang ingin diperiksa, tak kurang adik2 yang ingin khitan...

Gementar di hati dtg secara tiba2..First time nk jd 'doktor' ni..huhu

Kami dahulunya telah dibahagikan kepada 4 kelompok, A-D.. Setiap kelompok akan berada di stesen masing2 selama waktu yang ditetapkan dan akan bertukar2 stesen..biar dapat merasa semuanya..

First stesen yang kelompok saya tujui adalah stesen Baksos.. (Bakti Sosial)

Terbayang2 pulak Baso, uish sedappnyer~ huhuu..

Time baksos, kami disuruh menjual pkaian dgn harge yg sgt murah.1.000-3.000 Rp ( lbh kurg 30 sen smpai 1 ringgit ar...) Tapi pakaian yg terpakai la, second hand..

Tapi ad gak a few yang blh thn la cantik..

Ingt senang ke nk mnjual? Kene takde rase segan2..

Mule2 segan ar gak, ye ar x penah2 nak promote2 baju, dlm bahasa indonesia plak tu.. Tapi lame2, lantak arr..janji baju terjual.. Tergugat ar tgk kawan sebelah dh brjaya jual...haha

15 mins lepas tu, kami move on tu tmpat pengedaran makanan... bg2 bhn makanan kat penduduk smbil menanyakan nama, kerja apa..gitu2 la.. peramah penduduk2 kat sini.. walaupun bahasa membataskan..

Next stesen adalah stesen pengkhitanan.. Tp x best sgt coz dpt tgk dlm 5 minit je..ape je yg blh tgk dlm 5 minit? Part potong pun x dpt tgk..dpt tgk kulitnya ditarik jer.. Tapi kuar2 je dr ruangn, terasa pekak sekejap telinga sbb tangisan dan jeritan budak2 yg sgt kuat...

Stesen yg terakhir, stesen brjumpe pasien...

Lame nak tunggu giliran..

Sambil2 tunggu tu, sempat ar belajar bahasa sunda sikit2 spt..

abdi sanes orang sunda (saya bukan orang sunda)

Tapi, lama2 berserah je la..harap2 dapat patient yang blh ckp bhs indonesia.. payah nak blajr lg2 last minute gini..

Pastu sempat makan ais pop (rindunye..teringat zaman waktu mude2 dlu..huhu)

Then gi tgk sawah padi just near the BP...cantik!!! Sungguh hebat kejadian Allah!

Dah penat dok kehulu ke hilir, duduk la kt tepi longkang sambil memerhati orang sekeliling.. Waktu itu, satu lagu nasyid malaysia sedang berkumandang..

Direnung satu persatu orang yang lalu lalang..

Baru perasan, di sini kalau nak di compare dgn di Jatinangor, lebih ramai yang memakai tudung baik yang tua mahupun yang muda..Dan lebih ramai yang berkulit agak gelap..

Hmm..mungkin disebabkan cuaca..

Atau mungkin mereka lebih ramai yang bekerja di bawah terik mentari..Mereka kebanyakkannya adlah petani dan buruh..Hari2 bkerja dari pagi sampai petang untuk mecari rezeki.. Tidak hairan kulit mereka agak gelap..

Selepas kira2 satu jam menunggu, saya dipanggil msuk ke ruangan.. Alamak, abang ni ke yg tgk sy anamnesis nnti??

Nanti kantoi arr klu tetibe kalut nnti..

Sebenarnya, dlm ruangan ad beberapa meja tersedia untk kami menganamnesis pasien nnti.. di setiap meja gak ad at least seorg senior yg akn kawal dn perhati waktu buat anamnesis..

Pape jelah..

Kaki pantas menuju ke meja tersebut..

Sempat pulak senior yg berada di meja sebelah puji stokin yg saya pakai..haha

Segan je, tp terima kasih..=) Bangga sekejap...haha

Sy dudukkan diri manakala pasien yg bru datang menyelesakan diri di tempatnya..

Mule2 je dh buat malu..Ade ke patut tak bwk pen..haha..

Terpakse la menebalkan muke pinjam pen..

Anamnesis diteruskan.. Dah tak ikut turutan dh pertanyaan.. Lantaklah..

Bersyukur dapat pasien yg blh ckp bhs indonesia tp volume suara pasien slow sgt2 smpi bnyk kali pasien kene ulang jwpan yg diberi..

Pastu amek bld pressure pasien.. 130/90 klu tak salah..punye la blur time tu smpi tak ingat range normal ape, jd diam je ar.. Then time pasien tanya tekanan die normal ke x..nasib baik senior jawab normal..hheeee

Next, sy bawa pasien jumpe doktor yg bertugas...

Kemudian bagi ubat yang doktor telah tetapkan..Makan masa lama coz kene pack ubat tu sendiri..huhu..tapi pengalaman yng best sesangt!

15 Februari 2009

Pagi2, kami dikerah bangun..

"Jngn lupa slayer (key yg slalunye ikat kt kepala tu) nya dibawa ya!!" Pesan teteh..

Saya bagaikan dpt mengagak apa rancangan yang mahu dijalankan..
Semalam dah belek2 buku program..

Dzikrul Maut...

Bunyinye pun seram..haha
Terbayang la, nnti panitia2 akan tempatkan sorg2 di tanah perkuburan..
Uish..bukan takut..
tp x nk jmpe bende tuh... (Fikiran mula la mengarut..)
Hmm..tapi dpt rse yg mereka xknlah nak buat sampai gitu kan..dah lapok dah care gitu.. ( Nak sedapkan hati..)

Mata ditutup dgn slayer, kemudian harus berjalan ikut kelompok, pegang beg teman di hadapan.. Saya dh set mind sy supaya alert selok2 belok..biar dpt agak dorg nk hantar ke mne..

Jalan punye jalan..

La...kt aula ke? ( Dewan di mna kami sering brkmpul)

Semakin bertambh tak seram bila terdengar bunyi mesin basuh..haha
Sempat ag gelak2 ngan kawan...
Pastu, dipimpin sorg2 msuk oleh kak aimi.. Dan diarah duduk di dlm dewan itu..

Kemudian, kami disuruh buka slayer dan menonton tayangan yang disediakan.. Honestly, kurang terkesan.. mungkin sebab dh tengok video tersebut beberapa kali sebelum ini, jadinya tiada efek samping terhadap diri..

Selesai solat tahajud n solat Subuh, kami pulang ke asrama..

Kelompok saya akn brtolak ke tempat outbond jam 7.30 dan ada beberapa

Jam 7.30, kmi menuju ke taman ape ntah namenye.. lebih kurang 1 jam dari asrama dgn menaiki lori sapi (lori lembu) buuuuuu......

Pengajaran yang sy dapat adalah, kasihanilah lembu yng menaiki lori..haha
Naik turun bukit, mcm nek roller coaster pn ad.. at least ad tangan nk memegang, elak dari jatuh.. tp bygknla lembu.. dh la tngan kaki x bleh nk mencengkam, besar plak tu..uish2..

Sesampai je kt taman tersebut dan selepas menunggu dlm jangka masa yang agak lama sbb giliran kumpulan, kami pn memulakan ekspedisi outbond kami.. (perasan x, rse2 dh bnyk kali asyik dok abis mase menuggu jer)

Ad 4 checkpoint..

First - kene msuk dlm air dan berjln dlm kumpulan dlm bulatan tali rapia.. susah sgt2 smpi terjatuh dan ad yg nangis coz sakit sgt kene hempap..

Second- takde name permainan.. susah plak nk explain.. biarlah..

Third - Satu kumpulan masuk dalam segitiga.. Kemudian kene bace ayat hafazan, surah al-Maidah ayat 54-56 secara serentak dan kompak.. Kalau tak kompak, segitiga tu akan dikurangkan sedepa..dasyat...

Forth - Paling Best.. Bawa tayar dan masukkan tayar besar tu kedalam tiang yg tingginya 6 meter.. Part paling best, main air la..sejuuuukkkkk!!!

Selesai permainan.. The conclusion, dlm sume checkpoint2 ni, group saya kalah semua..haha.. no wonder group lawan saya jadi group terbaik.. They deserve it!


Kemudian, kami berehat2 sambil makan siang..ad yg ambil kesempatan naik flying fox..solat dan pulang..

Begitulah aktiviti sepanjang Embryo II.. Tapi masih banyak lagi yang tak sempat saya ulas.. Pokoknya, asik banget!!!

Apa yang saya dapat melalui program ini adalah:

1. Lebih berdisiplin

2. Lebih ramai kawan indonesian dan malaysian

3. Bertambah ilmu dari materi2 (ceramah) yang diberi

4. Matlamat hidup menjadi lebih jelas

5. Katak juga nak hidup..haha..hanya beberapa org yang memahami mksudnya..=)

Bnyk lagi sebenarnye.. Tapi cukuplah itu je ye, nnti pnjg berjela plak.. (ni pun dh pnjg berjela dh)

So, sesiape yang xde kesempatan nak pegi ari tu..doa2 la bersama agar Embryo III ad tahun depan..

Allahuakbar!!!

.:When Heart Does da Talking:.

6 comments:

duha said...

lalla~ embryo best..moge kesan dan manfaatnye berpanjangan..

p/s:xtau da nk komen cmne, sbb byk sgt mnde nk ckp..hehe..nnt cite kat bale jelaa :D

aku hamba said...

actually, ada mslh yg xdijgka brlaku kat sana... dats y korang bnyk kena tunggu.. by da way, kami pihak panitia memohon maaf atas segala kekurangan.. & terima kasih sbb joint, smg dpt manfaat drnya.

miss susi said...

best2x..tapi leceh eh mse kat outbond tu sbab kna solat time agk bash..hehe..capek dong..tapi besh!! next embryo.pastikan kter dh bole ckp sunda..hahaha..

Bella Billa said...

aku hamba- owh2, takpe2.. Peserta pn ramai kn, msti sush nk control tp brjaya juga ditangani..sekurg2nye kite still dpt manfaatnye..n program tu ttp best! Tahniah kerna tlh mnjlnkan progrm tu dgn jayanya..

drrazi said...

jangan gelabah dik oi, kte gelabah patient lagi gelabah nanti...hehe
sonok kan pengalaman dapat patient. yg paling bez bile kite translate sndiri ape patient tu ckp menggunakan isyarat yg dia buat. die ckp sunda tunjuk kaki,maksudnya sakit kaki la tu. hehehe....

zikrulmaut tapi kat aula? haha...soroi tergelak.=p

lori lembu??? cian die...haha

mysterious_musafir said...

salam...ni akak(?) farhana yg semangat na ajak korang pi embryo...semangat sangat ke? huk huk huk...segan laks! terima kasih atas kerjasama korang kat sana...hik hik hik...kalo ada pape komen selain malam zikrul maut, bagi la ek, bole pass along...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails