Wednesday, 29 December 2010

Planning.

Sila tinggalkan komen anda walau sesimple manapun agar penulis akan lebih bersemangat untuk terus menulis blog. Terima kasih =)

Lecture PHOP (Public Health & Organizational Programme) minggu lepas sangat terkesan pada diri.
Doktor menerangkan betapa planning aka perancangan sangat penting dalam membentuk suatu sistem termasuklah kehidupan kita sendiri.
Kita perlu ad perancangan hidup, so that life kita tak sia-sia aja.
Perancangan itu termasuklah merancang tujuan hidup kita..dan cara-cara untuk mencapai tujuan tersebut.
Korang dh ad ke planning korang sendiri??

Saya sendiri, walaupun dh hidup lebih kurang 20 tahun..
To be honest, baru buat real planning setahun yang lepas...huhu..kinda sad..
Tp better late than never =))

What is my planning? Biarlah saya dan Allah yang tau in details..
Tp basically, tujuan hidup saya, yang pasti adalah untuk mendapat keredhaanNya..InsyaAllah

********************

My housemate tunjuk satu video, one poor little child kena dera dgn maid die..
Old stories, i know..tp we shouldn't care less..
Sape yang patut dipersalahkan dalam hal ni??
Adakah ibu bapanya yang terlalu sibuk bekerja sampai anak sendiri pun tak leh nak jaga?
Adakah maid tu, stress sangat dengan kerjanya sampai hilang sifat kemanusiaan?

Saya tinggalkan persoalan itu sebab saya sendiri tak pasti..

Tapi hal ini membawa saya ke 'planning' saya..
One day, sooner or later, InsyaAllah saya akan jadi doktor, saya akan menikah dan saya akan mempunyai anak.
Saya fikir, akan sangat susah untuk saya menjaga anak sendiri memandangkan pekerjaan saya as a doctor akan mengorbankan lebih banyak masa bertemu dengan anak orang lain...
Berkemungkinan besar, saya memerlukan maid...Hmm..

Pikiran 1: Anak tu nanti2 lah..kerja je dulu..
Tapi, kalau umur saya dah 30, baru nak fikir anak, tak ke agak terlambat..
Bukannya nak satu anak jer...

Pikiran 2: Biarlah maid yang jaga..
Tapi, takut nanti kena dera plak..
Or else, saya hire maid kt umah, jd leh pantau guna hidden camera..(kalau rezeki murah, nak beli CCTV, tp video cam biasa di hiddenkan pun dh ok rsenye..)

Pikiran 3: Bawak anak gi tempat kerja..
Almost impossible...unless saya dah ad  my private clinic..

Pikiran 4: Suami jaga..
Maknenye kena cari suami yang kerja kat umah..huhuhu..

Seriously, planning sangat susah..
Semoga Allah permudahkan segala urusan..
Manusia hanya merancang, tapi Allah yang menentukan..

.:When Heart Does the Talking:.

8 comments:

red and yellow said...

i like yg suami jaga
but susah la kot hehe suami kan tnggjwb agi besar
yg plng reliable adelah hire maid tp takot huhuhu
maybe umi nak jaga kot :P
ituh kate2 umi dulu ,kalo akak dah kerja akak kawen then ummi jaga anak akak, then umi nak pencen haha
tp ni b4 ade adek wafi,skrng x atw la camne heheh

Iman Aisyah said...

:)

Teruskan bersemangat menulis! Sebab akak dah komen. Hehe.

Wah wah dia plan sudah mantap. Kalah ni=D

Nak kena plan seriously ni!

Good Luck ukhti solehah. Teruskan menulis!

iamme said...

yup. panggil parents dtg tinggal skali. let them 'help' take care of d kids... hmm.. i think so la. haha. dunno

duha said...

salam dari malaysia,
haha bella my friend..

wah2..langkah bendul ni..i pun tak plan lagi betul2 macam mana..

erm..mmg btul kna ada plan awal..as a future doctor mmg susah kalau kita nk slalu ad kt rumah..the closest example for me is my sister..

skrg ni dia tgh housemen kan..lagi lah truk..mmg mcm taksmpat sgt nk jmpa ulfah except sabtu ahad..but hope after 2 years ni akan better lah..cumastill we wont hv so much time to spend dgn family..

if u're planning to marry someone that's not in a medical field, just make sure he really understands ur work..sbb bukan sng lelaki nk faham bila isteri dia slalu takde kat umah je kan..

andnot all husband understands that it's part of their responsibility to the house chores..

erm..kalau ambil maid, actually boleh je..bukan smua org jahat kan..but not easylah..for me maybe i choose fikiran 2..but mmg kena ke letak kamera? haha..well, ntahlah..u discuss dgn ur future husband lah! :)

moga urusan kita smua dipermudahkan..

love~

Rara said...

Betul3! Bukan senang nak planning. Tp yg pasti usaha untuk planning =)

ummufurqan said...

komen

hehehehe


em, dah ada planning utk masa terdekat[setahun], nak laksanakan kena ada AZAM yang KUAT!!!!!


*sedih dgn diri sndiri*

Belasah Jelah said...

kami dah komen.
sila semangat menulis ye.

Bella Billa said...

thx to all for the comments..
berkobar2 utk send next post..hehehe

red and yellow & iamme - hmm..klu mak dh stuju nk jaga, ok la..
tp org x trfikir nk suruh mak jaga cuz, even die jga ank abg org for 1 day pun die dh x larat..apakan lg way longer than that..huhu..
xpe2, planning kn fleksibel..depends la situation nnti..

Iman Aisyah - hehe..thx kak!

Duha - like wht i expected from duha~ xplaination pjg lebar..hehe.. letak camera tu just as bukti if ad pape..tp klu dh caye betul ngan maid tu, x pyh la kot..

rara - aww~ first comment frm rara..thx!

ummufurqan - true3! azam tu pn penting..klu x, x guna gak dok abis masa planning tp hasil xde..

belasah jelah - thx!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails