Monday, 16 May 2011

Think Before You Act or Speak!


Ya, saya tau..this 'think before you act or speak' adalah one sentence yang lapuk..

Tapi sejauh mana je kita dah buat@apply bende nih??

And WHY WE EVEN HAVE TO THINK BEFORE WE ACT OR SPEAK?

1. Elakkan dari mengguris/menyakiti hati orang lain.

I believe, some people lebih prefer follow the flow and never think.
Which sometimes, either kte sedar ataupun tak, will end up to dissapointment, frustration etc..

For example, this one person jenis yang cakap lepas je..time marah, lepas sume segala maki hamun tanpe fikir perasaan org yg trpakse dgr maki hamun die.. til one time, unfortunately it hurts one's feeling.

Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata badan binasa (took at least one minute to search betul ke x simpulan bahasa nih..huhu)

Bile sumenye dah terlepas, nak menyesal dah tak guna..
Kita yang tengah marah mungkin dh reda sikit marahannya, tp kawan kita yang mendengarkan..x ke terkesan kat hati..?

Let's forgive and forget..

It might be easy to forgive but REALLY NOT easy to forget!
Dan kadang-kadang kata2 maaf cuma dilafazkan dan bukan datang dari hati..

2. Elak dari buat dosa.

Sometimes or i might say, most of the time, when we act before we think..it leads to making a sin.

For instance, dok syok dgr org mengumpat, without thinking join korum..abes mengumpat, bru fikir
"Ya Allah, tak baik la mngumpat..Astaghfirullah.."

3. Elak dari digelar bodoh.

Those yang main layan je without thinking of their action wud sometimes look stupid. Sorry to say but true. Not going to give any example because banyak je kot.

Well, since a few years back, I keep reminding myself not to regret of any of my actions. Secara tak langsung, i'm thinking before i act or speak. =)

Semoga segala urusanku dan urusan kalian dipermudahkan Allah.

"..Cukuplah Allah bagiku; tidak ada tuhan selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal, dan Dia adalah Tuhan yang memiliki 'Arsy (singgahsana) yang agung." (At-Taubah, 9:129)


.:When Heart Does the Talking:.

2 comments:

SumaiyyahAbidah said...

How true.

I've often been in this sort of situation before. Sometimes even teasing can be harmful- kalau orang jenis tak boleh diusik ke..

Senang kata, it's best to learn to watch your tongue. Have control over what you say. Easier said than done, I guess.

Btw, some people may think that sayings like 'think before you leap' or 'think before you act or speak' dah lapuk, but I think good messages should never be considered out of fashion. Values never change, it's people who change.

Just in case you haven't watched this video, take some time to do it. It's really good, by Nouman Ali Khan.

http://www.youtube.com/watch?v=_57ZTxPRKHQ

Sori... saya memang suka membebel hehe...good post btw :)

Bella Billa said...

sumayyah - hehe..dont worry..that we didn't call as 'membebel' since got messages in it =)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails