Saturday, 12 November 2011

Make Your Own Chocolate!

Dulu-dulu......... (titik die panjang ckit nk menunjukkan dah lame giler la konon...=P)
Time suke gile tengok cite nippon @ jepun, tengok anime and bace manga... [don't try this at home! very addictive @ lagha @ melalaikan], selalu je ad scene di mana heroin akan buat coklat untuk hero die time Valentine's Day.

Ok! Lets make it clear here. I'm not focusing on Valentine's day or the relationship between this hero and heroin.. Cuz i believe we all know yang celebrate Valentine's day adalah haram and couple tu juge haram. Fullstop.

Tapi yang buat org jeles sesangat adalah sebab si heroin tu pandai buat coklat sendiri! Yes! Homemade chocolate!

And dulu2 gak, i saw kat mane ntah dah tak ingat, ada chef tu buat non-bake chocolate oatmeal cookies. (Don't expect this cookies to be crunchy, they are actually like soft cookies kinda type)
Semangat la nak try kan..lagi2 kat Bandung nih mne la mampu nak beli oven.
So org try lah buat this cookies and first time buat, the taste was TOO SWEET!!
So tak menyerah kalah punye pasal, buatla bebanyak kali until berjaya!

And suddenly i came out with the idea of making a chocolate with this chocolate oatmeal filling. Senang cite, chocolate oatmeal cookies disalut coklat.



So, here is the recipe!

Bella's Oatmeal Choco Balls

60g Butter
3 1/2 Cup Oatmeals
1 1/2 Cup Sugar
1 Cup Cocoa Powder (If pakai Van Houten, 5-6 Tbsp enough rasenye sebab pahit)
Peanut Butter 150g
1/2 Cup Fresh Milk
1 Bar Cooking Milk Chocolate
1 tsp Vanilla Essence
1 Egg

1. Melt the butter in a pot. (Api kecil je)
2. Add milk, sugar and cocoa powder. Mix well.
3. Add peanut butter. Kacau2.
4. Add egg. Kalau dengan kelajuan maksimal. (agak2 la kan...) Tunggu boil sikit.
5. Add vanilla essence, then add the oatmeals.
6. Kacaulah sampai sebati. Tutup api.
7. When the mixture dah cool down, start la buat bulat2, saiz depends...
8. Cairkan the chocolate bar to macam biasa, pakai double boiler.
9. Salutlah chocolate ball tu dengan coklat yang dah dicairkan.
10. Simpan dalam plastic storage bag or ape-ape container, the sejukkan dalam fridge.
11. Dah sejuk, boleh la makan!

Optional : Add kacang tanah yang dah digoreng tanpa minyak dan ditumbuk ke dalam adunan chocolate bar yang dah dicairkan - untuk beri kesan rangup. haha.. ayat ntah pape...

Optional 2: Lepas salut dengan coklat, salut lagi dengan cornflakes yang dah dihancurkan.

Optional 3: Suke hati korang lah.. Ikutlah kreativiti sendiri.

p.s. Make sure butter and peanut butter tu ikut sukatan, kalau tak nanti melekit sangat time buat balls. Patutnye time tindih2 balls tu, takkan melekat antara satu sama lain. Kalau melekat, makneny butter terlebih la tuh...

Selamat mencuba!


 .:Saksikan Bahawa Aku Seorang Muslim:.

2 comments:

anasolehah_7 said...

salam ukhti,
macam tengok coklat dekat iklan TV je. sangat menyelerakan :)
nanti akak nak cuba. tq for the recipe.

Bella Billa said...

kak aimi - hehehe..sile la cube..=)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails