Tuesday, 28 April 2009

What I need is...more Hb!

Hari ni dr jam 10pg- 12 tghari td telah diadakan Entrepreneur Day anjuran KUBI
Bnyk gerai2 jualan; makanan mojoritinya telah dibuka..
Mintak je nk mkn ap..iA ad..
Nasi kerabu, soto ayam, roti jala, indian food pn ad..
Selain itu ada gak aktiviti derma darah..Bekam pn ade...

Tp sudeyh..
Tramat2la sudeyh..

Niat di hati nk derma darah..
Lg2 sy memiliki darah 0..mmg bgusla rsenye nk didermakan...
Tapi malangnye Hb ( hemoglobin) 10.3 - x cukup~
Sob3..
Tahun lepas pn time kat matrix..mcm tu gak..

" Tak boleh derma sebab hemoglobin kurang, makan banyak yer.."


Tolongla!
Cube la tgk saya betul2...
Ade gaya tak cukp makan ker?

Jeles tgk ramai kawan2 yg layak menderma..
Ape...Diorg mkn nasi,sy mkn batu ker..
Camne dorg layak, sy tak??

" Kene makan bnyk sawi.."
" Makanlah hati ayam.."

Hmm..
iA..dr sekarang nk jaga pemakanan..biar Hb brlambak dlm darah!
Tgk arr thn depan..( Keazaman yg menggelegak!)

p/s: Klu dikatakan tak layak derma darah sbb tak cukup berat bdn, takde frust sgt rsenye~ hahaha

A part frm dat, walaupn sy x brjaya derma darah..tp ttp dapat makanan dn minuman yg diberikan kpd penderma2 darah..ahaks! Thx Kak Salmah~ tp jgn pengsan plak nnti..wat org rse brslh kang..hehe

.:When Heart Does the Talking:.

7 comments:

duha said...

saya juga tak berjaya mnderma darah..
ini attempt kali yg ke tiga..tapi, tak pernah lagi sempat utk ditest bloodnye same ade layak atau tak..

kali pertama:umur tak cukup (17 tahun 10 bulan dah!!!!!!!!!)

kali kedua: mengikuti kem mentor mentee di matrik (kem wajib,so no excuse~ '-_- )

kali ketiga: di sini..tiada masa utk berganjak dari gerai IMAN yang terlalu famous dan tak henti2 pengunjungnya tuu..haha..

so, i failed again..but dah berazam utk pergi hospital je nnt kalau tade blood donation pnye prog dlm mase terdekat ni..sng sket..

sbb rasenye dah cukup syarat dah untuk menikah..eh..utk menderma darah..sasul plak..:p hehehhe...kamu usahalah lagi ye :)

p/s: takleh donate blood sbb kamu tak cukup berat bdn? *_0 no comment~ haha

idsyAleeya said...

bella!!
kite same;)
tp reading hb bella lg rendah r..
(beza 0.4
xpe2..ckuplah dgn niat..
satu ari nnti,
iA boleh;)

idsyAleeya said...

salam;)
bella,
kite same!!
tp reading bella lg rendah r
(wpun 0.4 je bezanya)
dr nadjwa sruh wat screening test..
mn tau ad skit laen plak..
waa cuak~

miss susi said...

haha(gelak evil)..xpe2,cbe lagi next year..kter pn 1st time gaak try derma..best!walaupn at 1st,cuak..nsb bek kak salmah n kak lala ade skali..hehe..congrates also to grai iman sbab mng 1st place 4 ter chantek n terbersih..hehe..

Anonymous said...

p/s: Klu dikatakan tak layak derma darah sbb tak cukup berat bdn, takde frust sgt rsenye~ hahaha

*betul ke x frust kalau kurang berat badan? diri x merasa xpela~~

Bella Billa said...

duha- duha cukup ke syarat? rsenye anda kurang berat..ahaks..
btw, try la sabtu ni..kn padma buat program donate blood?
gud luck! can't wait to see ur result..hahaha

Bella Billa said...

idsyAleeya- tkut la nk wat screening test..huhu..iA xde pape..sy sihat jer nih..btul ke tak de pape? (-_-')

p/s: sy taula Hb sy lg kurg dr kamu..x pyh la semngat bgtau smpai dua kali..haha

miss susi- kejamm..tgkla nnti.. tp sbtu ni x leh coz lum cukp nutrisi rsenye..hehe

Anonymous- ye la..sy tau..tgk la sy nih..sy takkan dpt merasa kurg berat badn~ ( emo..=P)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails