Sunday, 13 December 2009

Puding Caramel Lapis Coklat


Mesti pelik, apsal tetibe ad resepi lak dalam blog nih..
hehe..
Ni hobi baru~
Kumpul resepi yang yummy2!
Yela..umur pun dah 20..
Kejap je agi dah nak kawen..(oopppss! =P)
Mestilah nak kene pandai masak kan..hehehehe (sengih malu2)

Puding nih orang dh buat dua kali dah..
Serius sedap...haha.. ni dikire puji sendiri ke? ahaks
Nway, resepi ni dipetik dari blog Kak Hasue.. Thx 4 dis delicious recipe!

Here we go...

Bahan A:
- 1 tin susu cair ( kt jatos ad, kt griya xde)
- 5 Tbsp gula
- 3 biji telur
- 1 tsp esen vanilla

Bahan B:
- 1 tin susu cair
- 5 Tbsp gula
- 3 biji telur
- 4 Tbsp serbuk koko

Bahan C:
- 3 Tbsp gula ( hanguskan dan campur dengan 6 Tbsp air)

Cara-cara:
1. Kacau bahan A dan B dalam bekas berasingan, tapis.
2. Panaskan periuk kukus, masuk gula hangus dalam loyang.
3. Masukkan 3/4 cawan bahan A dalam loyang dan kukus 5 minit @ hingga masak. ( Orang buat hari tu, 5 minit die lum cukup masak..juz agak2 dh pejal2 tu, dh masak la..)
4. Tuang sukatan yang sama bahan B, ulang step 3 dan 4 berselang-seli. ( Yang 2nd time org buat puding nih, malas nak layer2.. juz buat 2 layer je, bwh putih atas coklat..x kisah..yg pnting rasanya=P)
5. Sejukkan dan terbalikkan dalam pinggan.. ( Sebab kan umah ni xde pinggan leper yang cukup lebar, kteorg amek langsung dlm loyang..huhu)

Selamat mencube!! =)

p.s. its better utk kurangkan gula..

.:When Heart Does the Talking:.

4 comments:

cactus biru said...

salam,
bella, nak3.buat kan satu tuk has..
cam sedap gler je.hoho
buatkan buatkan buatkan buatkan..
hehe

duha said...

assalamualaikum cik bella..
amboi2..
betulkan niat tu..
belajar bukan sbb nak kawin..
belajar masak sebab nak bagi kitorang kat casa pelangi ni makan..

hehhe :D

yum2

bdw, jom kawal nafsu makan..(erkk)

msg tu scr umumnya buat semua yg baca post bella ni, tapi khasnye buat hasuma..:p

p/s:bgus2..ciri2 isteri yg baik dah ada da~ hehe..teruskan usaha!

cactus biru said...

duha jealous!
lalalala~~~

:P

Bella Billa said...

cactus biru - dh bg resepi, wat la sndiri..haha..(jwpn kejam)
xde arr, iA klu org buat, org bg ckit yek..=)

duha - huh..biarla org nk niat gtu..cibuk je budk kecik nih..haha

p/s: ciri2 dh ad kan..juz tnggu si dia msuk meminang..hahaha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails