Friday, 16 July 2010

The old Nabilah is back!

Hahaha..
Then, what a new Nabilah looks like? =P

What I meant here adalah old Nabilah yang rajin - erk? tak rajin sgt pun la untuk mengupdate blog..but at least, satu bulan adalah satu post...
Lama banget tak update, lebih kurang 3 bulan kot menyepi..uish3..
Mane pegi old Nabilah dalam masa 3 bulan tu?
Don't ask...

Tapi sekadar mukaddimah..

Tumbuhan jika tak dibaja, tak disirami...Akhirnya kan layu dan mati..
Begitu juga hati manusia.. Kalau tak diberi makan secara rohaniah, hati kan 'layu' dan mati juga akhirnya..

*****************

Semalam saya pergi satu seminar called SILAT.
(SILAT= Seminar Islam Liberal, Syiah dan Tarekat Sesat.)

Ok, secara jujurnya... Pada mulanya saya tak tau in detail.. apa itu islam liberal.. apa itu syiah.. apa itu tarekat..
Sebab itu, saya datang seminar ni..
Untuk tambah pengetahuan..
Tak nak lah jadi orang yang kosong jiwa daripada ilmu @ bodoh (kata mudahnya..)

I have to say, it's a very interesting seminar! Rugi sape tak gi...
Kalau nak cerita satu persatu..

Panjang berjela la jawabnya..

Dan saya bukanlah orang arif soal golongan-golongan@ kumpulan-kumpulan ini...


Tapi apa yang menyentuh hati saya bila terdengarkan hadis Rasulullah..
“Ketahuilah bahawa Ahlul Kitab sebelum kalian telah terpecah-belah menjadi 72 golongan, dan bahawa umat ini juga akan terpecah menjadi 73 golongan. 72 daripadanya akan ke neraka. Dan satu golongan di dalam al-Jannah (Syurga), mereka itu adalah al-Jama’ah.” (Diriwayatkan oleh Abu Dawud (4597), ad-Darimi (2/241), Ahmad (4/102), dan juga al-Hakim (1/128), al-Ajurri di dalam asy-Syari’ah (XVIII), Ibnu Baththah di dalam al-Ibanah (2/10812, 119/1), al-Laalika’i di dalam Syarhus Sunnah (1/23/1). Dishahihkan oleh asy-Syaikh al-Albani di dalam Silsilah al-Ahaadits ash-Shahihah, no. 203 & 204 - (1/404))

Hanya 1 golongan di dalam al-Jannah iaitu al-Jama'ah..
Iaitu mereka yang menganut agama Allah, agama Islam dengan sebenar-benarnya...
Hati saya tersentuh kerana takut...
Takut akan satu perkara..Nau'zubillah..

Ya Allah, jangan kau bolak-balikkan hati kami.. Tetapkanlah kami diatas jalanMu, berikanlah kami petunjuk dan hidayahMu...

Ada lagi satu perkara yang membuat saya tersentuh..

Waktu program tu, ada tunjuk beberapa video cara zikir golongan sufi...

Ada yang menari pusing-pusing..
Ada yang kedepan-kebelakangkan perut..(bayangkan~)
Ada yang sampai breakdance..

Memang la..kalau tengok, tak leh nak berhenti gelak..

Tapi yang sedihnya bila tengok anak2 dah diajar sejak kecik untuk melakukan 'ibadah' macam tu..
Siapa yang patut dipersalahkan?

Mungkin bagi kita yang melihat, ini dianggap satu bidaa'h..satu tokok tambah dalam ibadah..
Tapi bayangkan jika kita tergolong dalam golongan mereka... Jika kita memang dilahirkan dan dibesarkan dalam golongan mereka..
Apa mungkin kita sedar?
Apa mungkin kita sedar, this is not what written in Quran and Hadiths..
Kita pasti akan sekadar menerimanya..

"Mana mungkin salah, nenek moyang aku semua beribadah macam gini gak..."

Sebab itu saya fikir..
There's no one to blame except for yourself..
U've got the brain...Think and search

U've got the foot...Walk and search

U've got the voice...Ask and find out the truth!


Kita beribadah BUKAN berdasarkan nenek moyang..
Kita beribadah berdasarkan Al-Quran dan Hadis..

So, jangan malas untuk mencari kebenaran...
MAKE SURE segala ibadah yang kita lakukan tak bertentangan dengan panduan yang Allah telah tetapkan, supaya tak sia-sia ibadah tu..

That's it for now..
Together, let's find out the truth of ISLAM..


I'm a muslim and I'm proud of being one. =)
.:When Heart Does the Talking:.

2 comments:

Ahmad Zulfahmi said...

Semoga terus istiqamah Bella.Amiin :-)

Bella Billa said...

amin..=)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails