Tuesday, 22 March 2011

Turun iman saat menstruasi : BUKAN ALASAN!

Sila tinggalkan komen anda walau sesimple manapun agar penulis akan lebih bersemangat untuk terus menulis blog. Terima kasih =)

FFFUUUUHHHHH~
Uish! dh utk yg keberapa kali ntah, kejenye dok meniup je blog berhabuk..huhuhu
Buzy sgt ke Nabilah? Ap jer la yg dibuzykan..
Kalau bz mcmne skalipun, itu bukan alasan. Dalam hidup seorang muslim, memang tak patut ada waktu senang, kecuali saat bertemu dengan Tuhannya!

Exams r getting near...
Minor thesis pun dah mengembangkn sayapnya...

I suddenly feel of sharing this one thing.
And i believe most of us (girls) had da same problems every month..perasan atau tidak.

SAAT TAK MENS: Bngun solat Subuh early in da morning.
SAAT MENS: Good afternoon instead of good morning...u knw wht i mean..

SAAT TAK MENS: Baca Al-Quran bila ad kelapangan.
SAAT MENS: Uish, tgh free tp tak leh baca quran..movie jom!

SAAT TAK MENS: Baca Ma'thurat lepas Subuh and Asar@Maghrib..
SAAT MENS: Tak solat, takdela ma'thurat.

These r just some examples..
Dalam sedar atau tak, macam kurang sikit la kan iman kita time period nih..
Ramai yang mungkin sedar, tapi sayang dek terbuai dengan mainan setan, tak bertindak untuk melawan, sedangkan,

" Dan jika setan mengganggumu dengan suatu godaan, maka mohonlah perlindungan kepada Allah. Sungguh Dialah Yang Maha Mendengar, Maha Mengetahui." (Fussilat, 41:36)

Getting ur menses don't mean you can forget ur God!There are many options you can do besides solat, baca quran etc.
The easiest way is PERBNYKKAN DZIKRULLAH (INGAT PADA ALLAH).

"Wahai orang-orang yang beriman! Ingatlah kepada Allah, dengan mengingat (namaNya) sebanyak-banyaknya." (Al-Ahzab, 33:41)

Jangan biarkan satu detik dalam hidup kita lupa pada Allah!
Kerana satu detik itu boleh melaratkan sepanjang hari atau mungkin lebih dari itu.

For instance, satu detik kita lupa pada Allah, kita decide utk tengok movie.
Movie = at least 1 hours n a half but depends la kan.. Cite melayu dalam 2 jam, cite Hisdustan x payah cakap la..
Then after the movie, our mind might stick to the story or in most common case the good looking hero.. (huhuhu...rse macam slalu lalui je peristiwa ini =P) That wud takes for at least 30 mins.
Then tetibe, uish, stil takde mood nak studi or buat apa2 yang berfaedah, tido sat (sekejap) la! Tido sat = at least 2/3 jam.
And this goes on and on.

Why not?
Instead of tgk movie, tgk blog2 yang membawa kita dekat dengan Allah.
Instead of dengar lagu Korea, Yuna, Paramore etc, better dengar ayat-ayat Allah, lagu2 yang memuji Allah atau ceramah2 agama.
Instead of tidur sampai ke tengahari, better bangun pagi2 exercise sihatkan tubuh.

Aik? Exercise tu kira ingat Allah ke?
Kita yang decide whether to make it as an ibadah or not.
Instead of counting, buatlah dzikrullah.
Dan tanamkan niat menyihatkan tubuh kerana Allah, supaya dengan tubuh sihat ini dapat membuatkan kita terus perjuangkan agama Allah.
Islam itu indah dan mudah bukan?

"Wahai orang-orang beriman! Bertakwalah kpd Allah dan hendaklah setiap orang memperhatikan apa yang telah diperbuatnya untuk hari esok (akhirat), dan bertaqwalah kepada Allah.
Sungguh, Allah Maha Teliti terhadap yang kamu kerjakan. Dan janganlah kamu seperti orang-orang yang lupa kepada Allah, sehingga Allah menjadikan mereka lupa akan diri sendiri. Mereka itulah orang-orang fasik." (Al-Hasyr, 59: 18-19)

Sebagai peringatan buat diri and my fellow friends..

p/s: Donated blood for da 2nd time! Alhamdulillah.. But wonders, wic is more accurate, cek Hb guna electronic or pakai cecair ap ntah tu name die..

p/s 2: Tak berape brkenan dgn quote, 'Jgn tengok org yang menyampaikan, tp tgk ap yang nk disampaikan'

p/s 3: Doakan saya dapat tajuk thesis yang sy boleh buat dengan terbaik!

.:When Heart Does the Talking:.

6 comments:

ummufurqan said...

kenapa x berkenan dengan quote tu?haaa

nur khairunnisa mohd azuhar said...

setju gak! :)

Bella Billa said...

ummufurqan - hmm..sush la nk describe nape x brkenan..huhu
org rase it is better if we do wht we said. =)

duha said...

thanks..good reminder utk wanita2 :)

pray 4 me too~

SumaiyyahAbidah said...

Blogwalking... tapi rasa terpanggil pulak untuk komen bila baca "Sila tinggalkan komen anda walau sesimple manapun agar penulis akan lebih bersemangat untuk terus menulis blog". It's true, when people comment on your writing rase semangat sikit nak menulis!

I agree with what you wrote. Masa mens ni kita vulnerable sikit sebab tak solat, tak baca Quran, like you said it doesn't mean tak ada cara lain untuk beribadat. And thanks for the reminder.

I think that whether people leave comments or not, you should keep writing. The thing is we never know who will come across our blogs. It could be anyone just looking for something to read, or it could be someone looking for the Truth. Mana tau ada orang dapat hidayah bila baca penulisan kita. Alhamdulillah dapat berdakwah sikit kan, hehe.

Keep writing! :)

Bella Billa said...

I think that whether people leave comments or not, you should keep writing. The thing is we never know who will come across our blogs. It could be anyone just looking for something to read, or it could be someone looking for the Truth.

I thought of these too..dats why, i decided to write no matter what..Hehe..thx sumaiyah

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails