Thursday, 26 March 2009

Jangan menilai sesuatu berdasarkan luarannya

Petang semalam, saya dan beberapa teman ke kedai baju untuk meluahkan rasa tak puas hati sebab baju yang kita pesan hari tu semuanya kecik2..baju saiz L hnye blh dipakai oleh budk yg brbdn saiz S..tak muat!! rugi arr duit!
Mungkin sebab perempuan lebih emosional..
Saya dan seorang teman perempuan yang lebih banyak memancurkan kata2 tak puas hati..
Yang dua lelaki yg turut ikut lebih kepada berdiam diri dan mendamaikan keadaan..
Bertambah2 deraslah mengalir panas baran yang sudah sejak azali mengalir dalam darah keluarga...
Dun judge this bapak by its face~
Muka mmg innocent..
Tapi mane la tau hatinya..
Lagipun hak kita lah nak suruh dia tukar semua baju2 tuh..
Salah diaorang 100%..
Yng budak laki sorg ni, masih boleh bercakap manis ngan pak cik ni...
Eeee...geramnya!!! Brtambah liat arr die nak brtanggungjawab!
Pak cik tu kata..kene konfemkan dengan orang2 die dulu..
Apsal nak konfemkan plak?? Sabar Nabilah!!!
Kami berlalu dari situ..Esok nak datang semula..
Tapi esok, saya akan pergi dengan teman perempuan je.. tak pyh la bebudak nih..

Alang2 keluar, saya dan teman ke Jatos..( sambil releasekn tension!!)
Nak beli barang2 keperluan (makanan yang plg penting..=P)
Tetibe je, kedua2 perut mengidam Western food for breakfast..heee
Maka, kami pun belilah...
Egg to make scramble egg..
Red bean in tomato sauce..
Bread..
Hotdog...
Salad...
Nyum2...perut dh bergendang~

Perancangannya, kami nak masak di bale teman malam itu.. (malam? breakfast malam? hehe.. utk sahur la..)

PERATURAN BALE : The magic jar (rice cooker) can be used only for cooking rice and warming instant noodle or soup. The other use is prohibited. (pg. 17)

Alang2 tu..ingatkan nak tidur je kat bilik teman.. Sekalian nak tgk movie 'The Body of Lies'...

PERATURAN BALE: It is not allowed to sleep at your friend's room ( walaupun tak trcatat pn dlm buku..hmm..)

Dh punye semangat angkut barang2 sampai ke bili teman..
Tgk kat pantri ad jer magic jar...
Tup2 rupenye...dlm magic jar tu, xde periuknya..Huargh!!
Dun judge magic jar by its cover~

Waktu menunjukkan jam 9.30 malam...
Hmm..camne ni ek??

Last2, kami membuat keputusan utk 'berpindah' ke bale saya~
Kami bersiap2..

Sesampai ke pintu Bale saya..
Ternampak satu kelibat di dalam bale..
Berbaju putih, berdiri tegak berdekatan kaunter...
Teman jadi takut..

But I said dun worry be happy..
Jangan pandang dia..buat deeekkk jer.. Dia masih baru...
Masuk saje ke bale, saya mndekati kelibat brbaju putih itu..

" A'a..kunci kamar xx, terima kasih.."
" Hati-hati ya..Jgn sampai jatuh.." A'a sempat mengingatkan..Saya waktu itu sedang memegang plastik berisi beberapa biji telur yang sudah pecah satu...

Pak guard ni memang baik...
Mungkin sebab dia masih baru dan masih belum 'dikotori mindanya' oleh ehem2..
Walaupun mukanya agak tegas sehingga membuatkan teman saya takut..
Tetapi..
Dun judge pak guard by its cover~

Kami mendaki ke atas, dan langsung memasak...
Sambil menonton movie nanti, nak makan..

Selesai masak, kami menonton movie yang dinanti2 sambil makan..
Saya sebenarnya kurang meminati cerita ganas2 begini..
Tapi tetibe je berminat nak tgk...mcm interesting..

Overall, best la movie ni sebab menunjukkan kekejaman sebenar Amerika..Cuma adalah certain2 part yang saya tak berapa setuju.. especially part perempuan Arab, Aisha (character dlm movie tu) dengan hero Amerika ni hampir brsalaman.. Perempuan tu tak jadi bersalam dgn lelaki tu hanya sebab kakaknya sedang memerhati..
Kalau tak??
Uish3..
Kita tu, perlu jauhi kemungkaran sebab takutkan Allah bukan yang lain!
Ada banyak lagi tapi tonton lah sendiri dulu..Boleh share2 opinion bout dis movie nnti..
Frm dis movie gak..kite bleh applykan dun judge people by its cover...=p
Hero ni muke mmg macho ( Leonardo Dcaprio..mestilah..hehe..) sampai Aisha tu syok kat dia tapi sebenarnya dialah orang kuat dalam menghancurkan Islam..
So teman2ku perempuanku..always beware!

Jangan mudah percaya pada sesuatu, pada seseorang..
Kenal pasti dahulu~

.: When Heart Does the Talking:.

7 comments:

duha said...

haha..rice cooker tade periuk dlm die paling best..lalla~

tapi pape pun..saye tetap sayang bale 3..hehhe..

'body of lies'..menarik..ade good n bad point of view..tapi ending..tak bes~ (bialaa leonardo tu mati ke..bia bella nanges sket an..ahhah~)

~*puding caramel*~ said...

yeke die kuat menghancurkan islam? cemana?

selalu tau adam sandler yg suke melawak2kan islam..

Bella Billa said...

duha- sygla bale 3 duha tuh...kite x syg bale lngsung..hoho..
hah..lg satu yg kte x suke..
bnyk kata2 kasar dlm movie ni..i mean bnyk giler kan!! x suke!

~*puding caramel*~ -i mean dlm movie ni la kak..watak leonardo tuh, die org kuat yg nk hancurkn islam..in real world x tau lar..

3rdmarch said...

salam..

da tgk ek "body of lies"???
sgguh cpt..
cam tao je sape cadangkan..
hurrmmm...


watak Leonardo 2 mmg la..non muslim..no wonder la kan..
tp y muslam sendri rmai y hancurkan Islam..
isk3..
camne 2?

cekodokpisang said...

pinjam leh???

nyesal x turun mlm tu..ingat ke hnya telur semata2,..rupanya2 siap ada hotdog skali..

so.ibrah nyer...stiap info itu perlulah dikenalpasti terlebih dahulu(patutnya kene g naik check dulu)...kerna mgkin apa yg sebenarnya berlaku itu x spt yg kita bygkan....jadinya jgn trus wat assumption sndiri.....

tapi apa yg penting...kene sentiasa bersangka baik...
dan lagi satu,kpd pemberi info cik bella,dia kenelah brtanggungjawab bg info yg lengkap dan sahih....
nway..nice blog!

Al-Tuah Al-Shahab said...

salam,
apa ke hal ni?
rlexlah makcik...
tp ada ke patut bj tu kecik...
klu skit2 xpe gak...
ni dah mcm baju renang je, tp saiz L...
yg penting bleh tukar bj tu...
jgn panas2, ni negara org, awak tu perempuan,
rasanya 2 org tu tau apa nk buat,
laki suka brtndak cool, lebih2 dpn perempuan,
tp klu dah panas perempuan pun takut nk tgk,
trust me...

p/s:korg masih support US ke? kesian saudaraku di palestin yg x dipeduli saudara seagamanya, :((

Bella Billa said...

3rdmarch- ye2..incik 3rdmarch yg rekemenkn..tp kami expect it wud be such a great movie..tp biase2 je la..
hmm stuju part yg rmi muslim sndiri yg mnhancurkn islam..jd tali barut..astaghfirullah! itu trjadi disebbkan mrk mencintai dunia dn takut mati!

cekodokpisang- klu nk pnjam kene minx tuan punye cd la..cik dudu~ huhu..tula..pelik jugk bile cekodokpisang tak naik..mknn bnyk dn sedap2..selame ni x penah tolak pn kan..huhu..salah pmberi infomasi arr..ish2..nk kene ni!

Al-Tuah Al-Shahab- huhu..ye2..sy sedar sy pompuan..esoknye time sy dtg blek ke kedai tu, sy dh x marah2 sgt dh..kurg ckit..huhu..tp sy ad minx maap kt die.. nway, bile dpikir2, kita as a malaysian students in foreign country not juz have to take care of ourselves tp juga nme baik negara..=)

ni yg membara ni! mne kami sokong US..klu sokong, 4 sure kteorg tunggu cd ori kuar, so dat dorg dpt royalti..tgk movie ni juz to know what they wanna show to da world..mne yg baik kte amek, yg buruk jgnla diikut~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails