Sunday, 12 June 2011

Innalillahi wa innailaihiraji'un...

"(iaitu) orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka berkata 'Inna lillahi wa inna ilaihi raji'un' (sesungguhnya kami milik Allah dan kepadaNyalah kami kembali)" (Al-Baqarah, 2:156)

Lafaz ini sering di salah erti - hanya boleh disebut tatkala ada orang mati..
Tapi sebenarnya, bila-bila sahaja kita ditimpa musibah, lafazlah inna lillahi wa inna ilaihi raji'un...

Sebagai peringatan buat diri dan anda-anda yang membaca post ni.

10 Jun 2011, Jumaat

Selesai exam comprehensive PHOP (Public Health Oriented Program) dalam pukul 8.40, i got a message from my mom.
Telling me, ayah dah meninggal!
Innalillah!




Berderup darah, bagai terhenti jantung untuk seketika...

Tapi ni bukan ayah kandung saya yang meninggal dunia.
He was my guardian when i was a child.
I called him as ayah and her wife as mak.

But still.
I love him!

And i suddenly missed him.

(Yeah, humans.. bila orang tu dah takde, baru teringat, baru terindu..)

History.

Mak and ayah took care of us (my brother, my sister and me) since kteorang kecik lagi. Tapi dorang jaga saya kejap je sebab tak larat- nangis super duper kuat sangat- kate dorang. Saya tak rasa gitu..

That time, they were our neighbours, sebelah rumah kat Bandar Tun Razak.

Tapi after we moved out, and moved out again and again..
We still lawat mak and ayah, selalunya waktu raya.
And everytime we met, mula lah buka cite waktu kteorang kecik-kecik..and of coz la pasal sorang budak comel yang kuat nangis...

But...

Last raya, was the last time i met ayah..
He was sick, can't walk, hardly talk..
He was not himself - funny, ceria, aktif...
Dan topik perbualan kami has changed - it's all about his condition..

And now he's gone.
I'll be always missing you and pray for you ayah.

Setiap yang bernyawa akan merasakan mati. Kemudian hanya kepada Kami kamu dikembalikan.
(Al-Ankabut, 29:57)

p.s. Sudah siapkan kita untuk menghadapi kematian? Sudah cukup baikkah amalan kita?



.:Saksikan Bahawa Aku Seorang Muslim:.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails