Thursday, 13 November 2008

Tazkirah hari ini.. (12/11/08)

Minggu ni, usrah start lambat ckit..pkl 9 mlm..

Tajuk tazkirah masih lg tentang AKIDAH..


B4 that, biar sy refresh ap yg sy dn teman2 dh bincangkan ttg akidah pd minggu sblmnyer..

Starting nye mstila nk tau dlu apa sebenarnye maksud akidah dr sgi bhs dn istilah? Akidah dtg dr prkataan akad yg brmaksud ikatan, pertalian..ala.. mcm akad nikah tu la..Dr segi istilahnye pula bermaksud kepercayaan@ keimanan.. Akidah ini penting sgt sbb akidah ni adlah asas agama bg muslim, tnpe akidah seseorang itu blm boleh dikatekn seorg muslim yg sejati.


Jadi....

Bagaimne nk mencapai akidah yg mntap? Atau dlm bhs indonesianye kte panggil kompak..


Pertama, seorang muslim itu tentunye perlu beriman kpd Allah S.W.T. Allah sesungguhnye Maha Pencipta dan Maha Kaya. Setiap ap yg diciptakannye psti ad sebabnye. Walau sekecil nyamuk skalipun. Bayangkn lah klu xde nyamuk kt dunia ni, ap jd? Tiadalah penyakit2 spt denggi dan xde la org yg mengadu kene gigit nyamuk.. Wktu first time sy dgr psl ni, automatically dlm hati trdetik, bagus ape xde nyamuk,kurgla penyakit kt dunia ni.. klu die ad mnyusahkn org je..klu xde, xkan ad effect papepn kt kte... Tp, akhirnya teman sy tlh mmbuka luas mata sy..Siape kate xde effect pape kt kte..Bayangkn la klu xde nyamuk, pasti rmi yg menganggur..xde keje nk buat..Scientist yg mengkaji ttg nyamuk, ttg penyakit..pekerja2 kilang penyembur nyamuk pn hilang pekerjaan..hmmm..tgk ar, ni la bukti npe Allah ciptakn nyamuk..
Itu bru nyamuk, blm yg len lg..tp pikir2 la sndiri..
Yg keduanya..iaitu ape yg dibincangkn ari ni..adalah kita perlu beriman dgn kitab dan rasul.. Apa tujuan Al-Quran diturunkn? Utk mngajar manusia mngenal Allah dan agar kita memahami apa matlamat kejadian kita serta tahu asal usul kita dan ke mana kira akn kmbali. Maka, bg memudahkn penyampaiannya, Allah melantik rasul2 utk membimbing kita ke jalan yg benar.
Seterusnya, beriman bahawa matlamat kita hidup adalah utk mngenali Allah iaitu dgn cara ketaatan dan mngabdikn diri kpdNya.. Tp klu kita lihat diri kite skrg, tnyekn pd hati..ap matlamat kte hidup..x rmai org yg akn mnjawab, utk mndpt keredhaan Allah etc. Tp sebaliknya rmi yg mematlamatkn dri utk mnjadi ap yg dicitakn..bkn x boleh, tp kte sbg hamba Allah, prlu menetapkn matlamat hidup kita yg utama adlah utk mndpt keredhaan Yang Esa srta digolongkn dlm org2 yg beriman dn moga dtmpatkn di syurga.. Jd, agar tujuan hidup kte x terpesong, tiap ari kene kene la btulkn niat kte..itu la yg sy cuba praktikkan skrg..
Yg keempat, kita prlu beriman bhw ganjaran org mu'min adalah syurga.. Klu tnye tiap2 org kt dunia ni, nk msuk syurga ke neraka? Mesti sume jwb syurga kn.. Sbbnye kita semua tahu betapa indhnya syurga yg digambarkn oleh Allah.. Tp klu dihitung2, rse2, cukupke amalan2 yg kte buat di dunia ni spy kelak kite dimasukkn ke syurga? Masyaallah, sesungguhnye ak sering bergelumang dgn dosa..Ampunilah dosa hambamu ini ya Allah dan tempatlah aku dlm golongan yg masuk syurga serta jauhila ak dr azab neraka.. Makanya, sy pringatkn pd dri sy sndiri dn teman2 agr perbnykkan amaln2 baik kte di dunia..
Point yg trakhir kami bincangkn adlh kita perlu beriman bhw manusia melakukn kebaikan dan kejahatan dgn pilihan dan kehendak sndiri.. Tp sesungguhnye, kabaikan xkn berlaku tnpe taufiq dr Allah maka kite prlu brdoa agar Allah x putus2 memberi taufiq kpd kita.. Sementara kejahatn mrupakn batasan keizinan dan kehendakNya.. Jauhi la dr buat kejahatan.. bkn sush pn.. Bila dipikir2, buat kebaikan lg mudah brbnding buat kejahatan..jd kenape pilih yg susah? Cube kite lihat sbg cth, klu kite senyum kt org, dh kire kebaikan..kn sng.. hnye dgn mnggerakkn beberapa otot muka, kte insyaAllah dpt pahala yg dijanjikn..tp bygkn org yg nk buat jahat, cntohnye mencuri..bkn sesuka hati je nk curi..kene ad strategi, tenaga bnyk gune plak tu..consequence nye plak, mungkin kene tngkap polis @ dibelasah penduduk..tmbh lg masalah..kn susah..hehe.. So, rajin2kn la diri wat kebaikan..tp ingat..buat baik tu pn kene brpada2..jgn melebih2 sbb tkut timbul riak.. lgpn Islam kn suke kesederhanaan..=)

.: When Heart Does the Talking :.

1 comment:

duha89 said...

pasni bella boleh jadi Fathi Yakan the second..karang bku "maza ya'ni" jilid 2..hoho..pasni usrah kte pkai buku karangan bella je laa..tiap2 usrah bella bagi tazkirah..takyah wat undi2 lagi..huhu~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails